Oda Ubuntuju

Operacijski sistem, ki je očaral mnoge, vendar po priljubljenosti še vedno spada v spodnje procente po priljubljenosti med vsemi uporabniki računalnikov.
Vem, ja. O tej temi so se traparij naposlušali že vsi, ki me poznajo, [1]pa še kakšen tisti, ki me ne vendar bi rad enkrat za vselej utemeljil zakaj govorim praktično o tekočem zlatu, oziroma – da ne pretiravam – zakaj se na računalnik splača naložiti nekaj novega.
Po pravici povedano mi je samo dolgčas in bom pač pisal o nečemu, kar mi že trenutno diši in delal reklamo nekomu neprofitnemu. No harm done there. Poskušal se bom izražati čimbolj nestrokovno in poljudno. Za vsak slučaj.
http://getdesign.org/wp-content/uploads/2013/04/Ubuntu-Logo-png-sk.png

Kaj sploh je Ubuntu? Črnska soul skupina?

Ubuntu (sama beseda izhaja iz afriških jezikov in opisuje tamkajšnjo filozofijo “človečnosti,” prijaznosti do sočloveka) je, kot že rečeno, operacijski sistem. Temelj ima na eni izmed distribucij Linuxa, ki je prosta oblika sistema – to pa pomeni, da je dostopen vsem in vsakomur, brezplačno. Obstaja še ogromno drugih distribucij Linuxa, vendar je Ubuntu poseben v tem, da se trudi biti čim bližji uporabnikom in njihovim zahtevam, podpira večje število strojne opreme in čim hitreje dopolnjuje, ter popravlja napake in luknje v sistemu. Druge distribucije so običajno narejene na načine, ki zahtevajo veliko uporabniškega znanja, truda in vloženega dela, da zadeva deluje tako, kot bi morala. Od tod je žal izšel tudi citat “Linux je zastonj samo, če je tvoj čas brez vrednosti,” ki pa ga Ubuntu uspešno negira in postavlja nove temelje v tej veji računalništva.
http://ubuntuone.com/6pDWQm4LKDfmZMT8Q4wFGM

Ga bom torej znal uporabljati?

Ubuntu po mojem mnenju sledi intiutivnosti, preprosti kmečki logiki in preprostemu združevanju uporabnih funkcij in aplikacij iz starih verzij v vedno novo obliko. Po domače: vse je točno na tistem mestu, kjer bi moralo biti. Uporabniki, ki prvič pridejo do njega iz Windows okolja se morajo privaditi na izredno malo razlik, pa še te so večinoma malenkostne. Gumb za zapiranje okna je recimo na zgornji levi strani vsakega okna, gumbi za potrjevanje reči so zamenjani (“V redu” je recimo na desni, “Prekliči” na levi) in podobno. Za sofisticirane uporabnike lahko čas uvajanja brez težav okličem na kakšen dan, mogoče dva, za manj sofisticirane računalničarje pa samo na kakšen dan dlje.
In ja, uporabniški vmesnik je v Slovenščini, slovenska ekipa pa skrbi tudi za prevod najpogosteje uporabljanih programov in aplikacij. Če si torej svoj brskalnik želite v domačem jeziku, je to najmanjši problem.

Slovenska ekipa? Kaj to pomeni?

Operacijski sistem se izredno hitro in dobro razvija, ker je produkt kolaborativnega sodelovanja podpornega podjetja ter kupa ljubiteljskih programerjev in računalničarjev s celega sveta. Skupaj razrešujejo poročila o napakah, probleme, odpravljajo pomanjkanje podpore različnim sistemom, pošiljajo svoje rešitve, inovativne ideje in dodatke, ki se uporabnikom potem bolj ali manj samodejno nalagajo na računalnike, vsake pol leta pa izidejo v novi verziji samega operacijskega sistema. Slovenija ima seveda tudi svojo ekipo nadebudnih prostovoljcev, ki s svojim delom dopolnjujejo različice Ubuntuja.

Bo sistem deloval na mojem računalniku? Moj Windows 98 mi namreč malce zmrzuje.

Najbrž obstaja več možnosti za to, kot pa da bo na taistem računalniku delal novi Windows 8. Ubuntu podpira ogromno količino strojne opreme in deluje tudi na izredno počasnih in starih računalih, prav tako pa mu ni težko v tek spraviti močnejšega večjedrnega procesorja.
Po mojih izkušnjah je že samo jedro sistema zastavljeno tako, da izkoristi mlinček do konca, kar rezultira v izboljšani uporabnosti, večopravilnosti in… naj povem na primeru: na mojem mini laptopu je Windows 7 (kljub temu, da je bila nameščena najbolj preprosta različica Starter) vsako odpiranje novega zavihka v brskalniku vzelo tja do 15 sekund, v Ubuntuju pa gre za vprašanje desetinke sekunde, pa lahko poleg poganjam še vsaj pet ali šest drugih programov… kar je bilo seveda popolnoma izven vprašanja v Microsoft okolju. Bo?
Aja, za res prastare računalnike obstajajo tudi verzije, kot je recimo Xubuntu, ki je praktično isti sistem, le prilagojen za šibkejšo strojno opremo.
http://ubuntuone.com/5orgYHhRVIavzo89Q3LjwW

Presneto! Ampak koliko moram plačati za tako neverjeten paket …vsega?

Ok, kdor ne sedi, naj se usede, kdor pa ima usnjen stol, pa naj se zave, da sedi na koži živali, ki je nekoč ležala v lastnih iztrebkih. Ubuntu je namreč zastonj. Zastonj!
Celoten koncept Linuxa in njegovih distribucij se zaokroži v logiki, da bi moralo biti človeško znanje dostopno vsem in povsod, ker se lahko samo na takšen način širi, razvija in dopolnjuje. Pretty neat, huh?
Ubuntu si lahko z interneta legalno pretoči vsakdo, ga zlahka namesti in takoj prične uporabljati, brez vsakega stroška.
Za primerjavo: konkurenčen Windows 7 se dobi za 100€+, o OSx-u pa raje ne bi.

Že, ampak vsi pravijo, da na Linuxu ne teče noben program, ne igra, ne Pasjansa, ne nič?

Ker Ubuntu ne uporablja enakega sistema, kot M$, v njemu seveda ne deluje večina [2]Ja, še vedno se najdejo izjeme, ki se jih brez problema poganja. programov, ki so pisani izključno za druga okolja. Pa je to res takšen problem? Povprečen uporabnik računalnika se večino časa zadržuje na spletu, gleda filme, posluša glasbo, deli slike, uporablja programe za klepet, piše in ureja dokumente… Zdaj pa ugibajmo kaj od tega se ne da početi v Ubuntuju? Tako je, prav vse se da in to še praktično z istimi aplikacijami.
Kar se tiče iger… pravi igračarji si seveda želijo imeti najmočnejšo in najboljšo strojno in programsko opremo, ki bo še tri desetletja poganjala vsako najzahtevnejšo grafično streljačino, ampak oni v temu primeru ne štejejo, ker seveda uporabljajo Windows. Če si uporabnik želi sem in tja odigrati kakšno igro, obstaja Steam tudi za Ubuntu, drugače pa je za to platformo narejenih veliko alternativnih in zanimivih iger.
Programe se v temu operacijskemu sistemu inštalira na preprost način, preko Programskega središča, ki spominja na Applov iStore in na Googlov Play. Nameščanje je preprosto, ponudba aplikacij pa je fenomenalna. Za vsak okus nekaj, bi lahko rekel.
Če povzamem: za uporabnike, ki računalnika ne potrebujejo za zahtevno obdelavo slik, videa, zvoka in poganjanja specializiranega programja, [3]se pravi okrog..večina ljudi je Ubuntu več kot pravilna izbira. Ker se cenim.

Še najpomembnejše vprašanje na svetu: a je lep?

Kot slika.

Ne, resno. A je lep?

Pred leti bi Ubuntuju še lahko očitali rahlo neprimeren uporabniški vmesnik, vendar se je to do sedaj pošteno popravilo.
http://ubuntuone.com/3xclpLMLxweFL1BP7mimXY

Kaj pa varnost in… podobno?

Za Linux distribucije še ne obstajajo virusi, trojanci in črvi, ki se širijo po spletu, preko spominskih kartic in ključkov in s pomočjo sumljivih programov. Antivirusnim podjetjem, ki izdelujejo viruse, se ta trg pač ne zdi dovolj interesanten. Šalo na stran, ogromno nam pove že samo dejstvo, da večina strežnikov in računalnikov, ki opravljajo pomembne funkcije v omrežjih teče na kateri od terminalskih distribucij Linuxa. To pove tudi nekaj o zanesljivosti.
Ubuntu je torej varen. Pika.

Če smo že pri zanesljivosti…

Ja?

Kako dobra je?

Povedal bom takole… Na dveh računalnikih imam naložen Ubuntu. Na enemu imam uptime [4]čas prižganega računalnika brez vsakršnega reseta 40 dni, na drugem bi ga pa imel okrog en mesec, pa je včeraj žal ven vrglo elektriko.
Torej… Sistem se praktično ne sesuva, nima nenadnih krčev, zmrzovanj, napak, bluescreenov in ostalih reči, ki so tako zelo pogoste na… operacijskih sistemih…druge vrste. Ne bom rekel, da se ne zgodijo, ampak govorimo o dogodku, ki se pripeti enkrat do dvakrat na leto, še zdaleč pa ne tedensko, ali celo dnevno.

Iskreno, kakšni so MINUSI in argumenti proti Ubuntuju?

V bistvu so vsi že omenjeni. Načeloma gre za nepodprte programe, [5]Btw, če koga zanima se bojda da namestit tudi Office. čas, potreben za privajanje na novo okolje, občasno pa se pri nameščanju in piljenju nastavitev pojavi kakšna težava, ki pa je ponavadi rešljiva s pomočjo ogromnih količin podpornih forumov in kratkega googlovega iskanja.

Prepričal si me! Kje ga lahko dobim?

S klikom na kul pingvina [6]Ki mu je ime Tux, bajdemim boš preusmerjen na Download stran, kjer si lahko izbereš primerno različico za svoje potrebe. Verzija 12.04 je LongTermSupport, kar pomeni, da se bo obnavljala in nameščala vse do leta 2017, če se ne motim. To zna biti precej dobra izbira.
http://ubuntuone.com/1W3KovrPGuEJINc6wCPpi9
Še za dvomljivce in tiste, ki niso popolnoma prepričani, če je to tisto, kar potrebujejo:
Wubi – Windows inštaler, ki omogoča, da operacijski sistem namestimo [7]In ga tudi izbrišemo, kot bi odstranili program. kar iz okolja Windows,
Druga opcija pa je seveda, da si inštalacijsko datoteko prenesemo na zagonski USB ključ, ali jo zapečemo na CD, nato pa lahko celoten operacijski sistem poženemo kar iz slednjih dveh naprav in vidimo kako deluje in kako zgleda.

Tako. To je z moje strani vse. Tukaj je kvečjemu še slika zajčjega uhlja, preden mi kdo prične očitati, da sem se v celotnem zapisu pogovarjal sam s seboj:http://gardenplotter.com/rospo/blog/uploaded_images/EarLeft-754384.jpg

http://gardenplotter.com/rospo/blog/uploaded_images/EarLeft-754384.jpg

References

References
1 pa še kakšen tisti, ki me ne
2 Ja, še vedno se najdejo izjeme, ki se jih brez problema poganja.
3 se pravi okrog..večina ljudi
4 čas prižganega računalnika brez vsakršnega reseta
5 Btw, če koga zanima se bojda da namestit tudi Office.
6 Ki mu je ime Tux, bajdemim
7 In ga tudi izbrišemo, kot bi odstranili program.

23 comments

 1. Sam uporabljam ubuntu, kot sem verjetno že večkrat napisal, po incidentu z Windowsi. Ko mi je Windows vista skuril matično ploščo in potem ko se mi je preprosto windows 7 sesul tako močno da res ni bilo. No odtakrat uporabljam Ubuntu. Nikoli nobenega problema.

 2. Linux na splošno in Ubuntu še posebej je popolnoma za nič in nikoli ne bo za kaj. Kdor uporablja to sranje od operacijskega sistema, je zrel za kakšno rehabilitacijsko ustanovo zaprtega tipa. Rešitev je enostavna. Samo reci ne.

 3. @nmohoric In..si kdaj pomislil, da bi šel nazaj na Windows? :mrgreen:

  @Limona Kako pa se drugače imenujejo dnevi prekinjanja in preklinjanja? :mrgreen:

  @miran Utemeljitev, prosim? :mrgreen: Lep pozdrav iz zaprtega oddelka.

 4. O imenu še nisem razmišljala, res pa je, da celotnemu postopku (ki obsega vse od prijaznega prigovarjanja, groženj, rohnenja, klicanja najljubšega računalničarja, napada panike, zagotovo se pa konča z resetom) težko rečem incident. Za Hirošimo še tudi ni zrelo. 11/9? :mrgreen:

 5. @ miran: Zakaj imam občutek, da si en tistih, ki imenovani operacijski sistem kritizira, ne da bi ga kdaj dejansko preizkusil?

  Moški z imenom, ki se začne na M, so popolnoma za nič in nikoli ne bodo za kaj. Katerakoli je z njimi oz. tem sranjem od moških, je zrela za kakšno rehabilitacijsko ustanovo zaprtega tipa. Rešitev je enostavna. Samo reci ne.

  Upam, da si dojel bistvo mojega komentarja. Čeprav žal dvomim.

 6. Nisem niti malo pomislil da bi šel nazaj na windows. Sem videl osmico, sem jo uporabljal, ne na svojem kompu in sem si rekel tnx god da je ubuntu tolk simpel pa nezahteven pa lep 😀

 7. @Limona Kaj pa recimo… Barbarin rov? :mrgreen: (I’m such a bad person.)

  @Urška Daj no, tole že meji na nesramnost. :mrgreen: Pomoje je miran računalničar, če sem prav zasledil? Zdaj me res zanima kaj je tako groznega na Ubuntuju, da jaz nisem opazil po nekaj letih uporabe?

  @nmohoric Ne vem no, meni se tudi zdi, da z osmico rinejo popolnoma v napačen konec. Ampak glede na navdušenost nekaterih, se bo tudi to najbrž prijelo.

 8. Ena izmed pomembnejših takoimenovanih prednosti Linuxa je menda neobčutljivost na razne viruse in podobno golazen. Edini razlog za to je njegov zanemarljiv tržni delež, zato ruskim hekerčkom večinoma ni zanimiv. S tem ko ga na blogih in forumih in ostalih kanalih tako zelo hvališ, mu v bistvu delaš škodo. Zato če hočeš Linuxu in celotni njegovi uporabniški skupnosti dobro, boš zbrisal ta cel post in ga nadomestil z desetimi stranmi blatenja le-te. Bolj kot Linux ostane obskuren, bolje bo zanj. V redu? 😉

  @Urška: Ne bit prasica, no. Ni fajn.

 9. @miran Glede na število bralcev, ki jih ima moj blog… ne bo panike. ^^ Sicer pa se strinjam. Ubuntu je potemtakem najslabši, najgrši in najbolj neuporaben operacijski sistem, kar jih obstaja. :mrgreen:

 10. Izjemno! Ni dovolj, da se ljudstvo prepira zaradi bele in črne zgodovine, partizanov in domobrancev ip sranja, zdaj je na vrsti borba o OS. Matr mate cajta!

 11. V praksi je tako, da je postal Ubuntu sčasoma relativno požrešen glede virov, tudi grafika mora biti dokaj spodobna, da popolnoma gladko poganjaš najnovejši Unity v 3D načinu, da o raznih očesnih bombončkih in funkcionalnih dodatkih za vmesnik ne govorim. Jaz, ki imam recimo prenosnik malce starejšega datuma (beri: starejši od dveh let), kot okolje raje poganjam xUbuntu oz. njegov peresno lahki (a nič grši) XFCE. Je kar razlika. Če pa namesto klasičnega diska priviješ noter še SSD, pa zadeva dobesedno poleti. 😎

 12. jaz se skušam s tem linuxom spoprijateljiti že vse od davnega leta 2000, ko sem poskušal z nekim pingo linuxom, ki je sicer slovenska verzija red hat, oziroam zdaj fedore, pa ne gre. torej, ne gre za to, da bi bil pristranski ali kak windows fen, ampak je pač treba priznat, da je windows v osnovi boljši.

  pa ne gre samo zato, da pač na linuxu ne tečejo razni photoshopi in podobno, s katerimi sem preveč na ti, da bi se mi dalo ubadat s slabšimi alternativami, ampak nasploh mi ne potegne. sploh pa ne, ko so mi pri microsoftu omogočili, da za 30€ dobim windows 8 pro nadgradnjo.

  iz osebnih izkušenj pa lahko povem to. na vseh svojih mašinah, tako desktopih kot laptopih linuxi niso nikoli delali kaj hitreje kot windowsi, prej obratno. še posebej to velja za to novo generacijo ubuntuja z unity interface, ki je na mojem 5 let starem laptopu tak slow motion, da ni za nikamor, medtem ko windowsi 7 tečejo brez težav in sploh nimaš občutka, da je mašina stara 5 let. windows 7 so na tem laptopu dejansko hitrejši tudi od windows xp.

  na desktopih je isto, morda je kaj drugače na novejših mašinah, ampak to me še čaka stestirat, ko bo za to prišel čas. tako da jaz se vedno čudim, ko nekdo trdi, da je linux primeren za počasnejše, starejše računalnike. jaz tega nisem opazil, pri ubuntuju pa sploh ne.

  tako da če že, bi jaz prej dal gor kak xubuntu ali pa linux mint. ubuntu je s tistim unityjem res zasral. ko sem jaz to dal gor, sem podoživljav widnows visto, ki se je podobno vlekla.

 13. 😆 Nisem hotel bit tako ekplicitno pesimističen, ampak v bistvu ja, Unity je drek, tudi jaz se ga nisem nikoli navadil – tudi zaradi uporabnosti in funkcij. Klasični Gnome ali pa XFCE mi veliko bolj sedeta, pa še rad imam čisto, minimalistično namizje.

  Ampak roko na srce, Photoshop (starejša verzija) ali Word (najnovejša) ali Google Sketchup na Winetu zelo lepo tečejo, Half Life 2 pa celo skoraj lepše kot na nativnih Winsih (ali pa se mi samo zdi), mi ne pade na kraj pameti, da bi dajal gor kakšen VirtualBox (čeprav ga v bistvu imam, he he, ampak zaradi drugih zadev).

 14. @nish Drugi odstavek. Torej: jap, imamo ogromno časa.

  @filmoljub Ko sem nalagal Ubuntu sem tudi jaz razmišljal, da bi se raje poslužil Gnoma, glede na to, da imam z leti in zmogljivostjo omejeno mašinerijo. Ampak je Unity že od prvega trenutka delal gladko in lepo, običajno pa se držim gesla “ne diraj dok radi.” Če se bodo kdaj pojavile težave, pa tudi ni tako težko zamenjat okolja.
  Kako ti je uspelo namestit Photoshop? Nisem še poskušal, ker pač nima smisla na teh računalnikih, ki jih premorem, ampak pravijo, da sploh ni lahko?
  Aja, pa ne predstavljam si kako leti xUbuntu na SSDju, če že na mojem miniju zagon Ubuntuja traja približno 45 sekund (give or take). Kakorkoli, všeč mi je, kadar nekdo zna iz stroja iztisniti kar se da največ. :mrgreen:

  @Tomaž Ah, Pingo. Tisto je bil prijeten poizkus, ki se ni dobro končal, glede na to, da je projekt opuščen že kakšno desetletje. Zdaj so stvari precej drugačne, glede na to, da gre za svetovno razširjen projekt.
  Ubuntu je pač, kot omenjeno zgoraj, primeren za ljudi, ki potrebujejo računalnik za vsakodnevna opravila, ne pa za zahtevnejše uporabnike. Če potrebuješ sistem, ki se bo zagnal, odprl potrebne aplikacije in se potem brez inštaliranja trapastih update-ov ugasnil v nekaj sekundah… pač brez težav uporabljaš Ubuntu, katerega definitivno ni treba formatirat 2x na leto, da vsaj približno obdrži hitrost in odzivnost.
  Za stare laptope je definitivno primernejši xUbuntu, Unity definitivno požre preveč grafične moči, da bi zadeva klapala na 5 let+ laptopih (čeprav sem podoben primer že videl, pa je vse delovalo, kot je treba).
  In..ne me jemat narobe. Tudi meni je sama zasnova windowsa všeč. Pri M$ že dolga pišejo smernice in poti razvoja aplikacij, iger in programov. Tistim, ki so obupali nad stalnim mletjem procesorja v prazno, rednim resetiranjem, zmrzovanjem, bluescreeni, formatiranjem, in iskanjem primernega antivirusa, pač predstavljam ustrezno alternativo.

 15. Resno?
  Občasno ga namestim, da se spomnem zakaj ga nimam nameščenga in raj uporablam winse.
  Da ne omenjam, da vsaka linux distribucija bolj spominja na duplo kocke, kot pa kej vizualno vabljivga…

 16. Kaj pa vem, mogoče, da ti ne odgovarja. Meni je všeč, da lahko tako nepožrešno okolje v enem paketu združuje ogromno uporabnih reči. Na takih računalnikih, kot jih uporabljam jaz in za te namene…si enostavno ne predstavljam nobenega drugega OS-ja, ki bi tako dobro in uspešno deloval po več let, brez težav.

  Pomoje se da vsega priučit in privadit. V windowsu poznam praktično skoraj vse bližnjice in sem v njihovi uporabi zelo sofisticiran, ampak mi nikoli ni uspelo speljat povprečne uporabe računala do te hitrosti, kot to počnem sedaj na Ubuntuju. Sploh si recimo ne predstavljam mini prenosnika, ki bi zadoščal za normalno delo brez navideznih namizij, (Pri tej velikosti ekrana res ne) kaj šele, da bi delal tako gladko.

  Videz pa ni vse, veš. Najbolj pogost je res Unity, ki ti mogoče ni všeč, ampak je pri Linuxu menjava okolja res tako preprosta…

 17. Že dalj časa razmišljam, da bi si ga namestil. Tako malo za hec da se spoznam še s tem okoljem. Winse in OSx že poznam (bolj ali manj) in zakaj nebi poznal še tretjega.

  Žal kaj več od tega, da ga imam za spoznavanje ne bo šlo in sem enostavno primoram shajat z winsi. Če ne druega zaradi fotošopa ki ga uporabljam dokaj redno.

  Sicer pa, kar se tiče winsow in njihovih BSODov, freezov in podobnega, moram potrkat po lesu, nimam težav s tem. 8ka mi laufa kar spodobno, čeprav ima včasih kakšne prebliske in se ne odziva tako hitro kot bi jaz želel. Sem se pa navadil, da ne nameščam več aplikacije kot kura brez glave in laufam samo najnujnejše.

 18. Photoshop imam neko RES staro verzijo (in sicer pradavno 7.0) za osnovno obdelavo in montažo slik, ker sem se pri določenih stvareh pač navadil in mi GIMP (ki je sicer odličen program) glede teh funkcij ne sede najbolj. Inštaliral pa celo večkrat (ob vsaki nadgradnji pingvina) brez problema, namreč Wine > Configure Wine > Programi > Dodaj program > izbereš SETUP datoteko. Dela BP. Z novejšimi CS in CC različicami Photoshopa pa nimam izkušenj, žal.

  Kar pa zadeva druge okuse linuxa: verjetno ne bom nad ničemer tako navdušen kot nad Puppy Linuxom. Zadeva je preprosto genialna. A za vsakdanjo rabo (Word, Photoshop, filmi, glasba, razni dodatki v brskalniku) žal vse preveč špartanski in specifičen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja