Rešitev FB sledenja uporabnikom

Facebook sledi vsakemu človeku, vsepovsod na spletu.
Za tiste,  ki še ne vedo: v javnost je pricurljala vest, da si Facebook zapisuje in shranjuje spletne naslove, ki so jih obiskali njegovi uporabniki (pa tudi tisti, ki to niso). Vsako spletno mesto, ki ima gumb “Všeč mi je” je v bistvu senzor za vohunjenje. Skripta, ki je zapisanja v njem, v bistvu pošilja v največjo bazo podatkov dnevnik našega brskanja tudi, če nismo prijavljeni na priljubljeno spletno omrežje. S temi informacijami FB izdeluje precej natančen profil vsakega posameznika, iz tega pa mu vsiljuje “njemu primerne” oglase. Kaj zbirajo in kaj s tem počnejo si lahko bolj natančno preberete TUKAJ.
http://www.arnehulstein.nl/wp-content/uploads/2011/09/facebook-large-thumb-cross-300x279.png
Vsakemu človeku, oz. uporabniku spleta bi moralo postati malce nelagodno, ko pomisli na velikansko zbirko informacij, ki vedo več o njem kot lastni dnevnik. Seveda se pojavlja vprašanje, če je možno proti temu karkoli storiti? In odgovor je: SEVEDA.
___________________________________________

NAVODILA:
Obstaja precej preprosta rešitev, ki je primerna za uporabnike Google Chroma in Mozille Firefox. [1]IE uporabniki si lahko poiščejo najbližjo steno in se z njo pozabavajo s primernim trkanjem z glavo Kar potrebujemo je brskalniški dodatek AdBlock Plus, ki je v osnovi namenjen blokiranju nadležnih oglasov na spletnih straneh (Namestitev za Firefox) (Namestitev za Chrome) [2]Inštalacija je nesramno enostavna.
POMEMBNO: Ob namestitvi tega dodatka (AdBlock) moramo izbrati naročnino na nek filter (seznam strani, ki hranijo najbolj pogoste oglase). Ko ga izberemo se nam oglasi ob nalaganju spletnih strani ne prikazujejo več, res pa je, da včasih zataji predvajanje kakšnega videoposnetka na kakšni strani kakšnega tretjega sveta. Torej, če hočemo obdržati oglase [3]ah, mazohizem raje ne izberimo nobenega filtra ampak sledimo nadaljnjim navodilom:
Skoraj zagotovo bomo morali zapreti in odpreti brskalnik. Ko se bo vrnil na naš zaslon bo nekje v zgornjem desnem ali spodnjem levem kotu rdeča ikona podobna STOP znaku. Kliknemo na malo puščico ob ikoni (ali na ikono z desno miškino tipko)  in izberemo Options (Nastavitve) (ali preprosto pritisnemo kombinacijo tipk Ctrl+Shift+F).

http://www.shrani.si/f/28/IO/2QfwOIow/adblockfirefox.jpg

Ali v Chrome:
http://www.shrani.si/f/K/jf/1VLRnfcg/adblockchrome.jpg
Kliknemo na tipko Add Filter (Dodaj Filter). V polje za vpis filtra prilepimo povezavo
–> https://adversity.googlecode.com/hg/Antisocial.txt <–

Po temu samo še potrdimo vsa odprta okna in že smo zaščiteni proti sledenju zlobnega in krivičnega socialnega omrežja.
Konec.
_____________________________________________________
Res je, da različni dodatki v brskalniku malce povečajo porabo pomnilnika in včasih s kakšnim nesramnim hroščem povzročijo težavico ali dve… vendar je to zamena, ki jo mora biti vsak uporabnik pri zdravi pameti sprejeti za svojo zasebnost. Zakaj? Ker.
Upam, da Facebook ob množični uporabi zgoraj omenjenega filtra ne bo samo spremenil nastavitev svojih algoritmov, [4]ter seveda še naprej kradel informacije, ki se ga ne tičejo ampak bo ukinil nesmisel kontrole nad celotnim spletom, ki bi moral ostati demokratično, anonimno in svobodno globalno mesto. Pika.

https://adversity.googlecode.com/hg/Antisocial.txt

References

References
1 IE uporabniki si lahko poiščejo najbližjo steno in se z njo pozabavajo s primernim trkanjem z glavo
2 Inštalacija je nesramno enostavna.
3 ah, mazohizem
4 ter seveda še naprej kradel informacije, ki se ga ne tičejo

24 comments

  1. Sem si ga namestil, če ne drugega zato da bom mogoče lahko kdaj nadležne oglase zjebal.

    Drugače pa jaz take stvari jemlem malce z rezervo. Ker če bi vse bilo tako resnično un hudo kot se piše, potem bi ratal še bolj paranoičen (kolikor že nisem).

  2. @Peter Ah Filec, Filec. Poskušam rešiti svet, ti pa pokaš vice :mrgreen: Priporočam, da tukaj na blogosu pod nadzorno ploščo (Uporabniki->Tvoj profil) nalepiš povezavo do svojega bloga, da te bomo lahko kliknli, kadar kje komentiraš 😉

    @Chemfusion Pravilno je, da pri vsaki stvari ostane senca dvoma. V bistvu pa bi se morali uporabniki zavedati, da kraja podatkov ni ravno mačji kašelj, tudi če posledic ne čutijo neposredno. Nekje sem zasledil odlično primerjavo s tem kar počne FB: kako bi se počutil, če bi na pošti vsako pismo odprli, ga prekopirali in shranili, potem pa ti po podatkih dajali med pošto tebi namenjene reklame? In, če se ti da malce pobrskati po strani kampanje proti facebooku (http://europe-v-facebook.org/EN/en.html) boš precej presenečen, katere informacije o tebi hranijo. Divje.

    @Inox Malenkost. Če bo način sledenja spremenjen bom poskušal bit čimbolj ažuren z novimi rešitvami.

  3. Super! Hvala! Adblock uporabljam že od prej, dodal filter. Drugače mi je pa škoda, da FB, ki je super platforma, ni ostal nekomercialen, tako kot Wiki.

  4. Sj google dela isto. In to ni nič posebnega – le zakaj bi drugače potrebovali vso mašinerijo, če ne za urejanje baz. In shranjevanje podatkovnih info o posameznem IP-ju je mačji kašelj za te računalnike. Ko povežejo določen IP z uporabnikom je to to. Recimo vedno se prijavljaš od doma in iz službe, s tem da v službi se prijavi vedno 50 uporabnikov doma samo dva. Kaj hitro dobiš korelacijo kdo je vse v službi in kje je doma. Simpl k pasulj. Samo močne strežnike nucaš, da obdelaš ogromno podatkov in dober software, da ti to vse naredi avtomatsko.

  5. No, ne da ni nič posebnega, samo tako je. Drugače vsega tega ne bi bilo, če bi imel korist samo uporabnik gmaila ali facebooka, od kje bi potem dobili denar za strežnike in razvoj ipd. Treba se je tega zavedat na vsakem kliku po internetu. In tudi različni accounti ne pomenijo nič, če si vedno z enega in istega IPja, hitro dobiš povezave, da je to ena in ista oseba. Torej priročno področje za chemtrail like zarotnike 😆 .

  6. @lc3m4n Maljenkost.
    @seamus V večini stvari se strinjam s teboj in vem, da vse skupaj zveni kot navadna blodnja in preganjanje sence. Kar me najbolj moti je FBjeva antilogika interneta: anonimnost, odprtost, svoboda – so osnova socializiranja na internetu. Fbju ne pomenijo prav nič in jih s svojimi agresivni posegi zanemarja. Je narobe, če se mi to ne zdi prav?

  7. Samo malo – FB v osnovi naj bi povezoval prijetelje ipd nebulozije. KAko naj to naredi, če nima informacij. Rešitev za tvoj nakazan problem je zelo enostavna – ne uporabljaj ga.

    In ne uporabljaj google storitev, temveč si naredi svoj file in poštni strežnik, s tem ne izgubiš nobene funkcionalnosti, samo plačati boš moral za strojno opremo (24/7 računhalnik na internetu) in spodoben dostop do interneta.

    Lahko pa omejiš informacije, ki jih daš na voljo in si nekje vmes – daš tisto, kar te ne moti in uporabljaš zastonj storitev, ki je vedno in povsod na voljo.

  8. @seamus in @Mira Če google to počne je pa kar naenkrat v redu?
    Ne razumeta popolnoma smisla internetne zasebnosti, kajne? Evo: Google (sredstvo odprtega weba) bo dobil podatke o številki mojih čevljev samo, če na temu blogu napišem: “moja številka čevljev je 43.” Tako bo imel iskalnik podatke, ki jih bo delil s celim svetom. Ker sem jaz tako hotel. VSE OK. Facebook (prostor zaprtega otoka na internetu, kjer so podatki na voljo izključno njemu samemu) bo izvedel za številko mojih čevljev tako, da bo napisal algoritem, ki iz mojih slik približno oceni velikost moje noge. Kasneje mi bo sledil na spletno trgovino s čevlji, kjer bo videl, da gledam samo številke 43, ta podatek si bo shranil in mi nato še eno leto pošiljal reklame s čevlji številka 43. Čeprav nisem z nikomer na svetu delil podatka o velikosti svojega stopala. Če je to OK, naj mi kar nekdo inštalira keylogger na računalnik in cele dneve hodi za mano s kamero, da bo ja vedel, kaj mi mora prodati. Sem postal teoretik zarote, ali nekdo, ki vidi nekaj let v prihodnost? Bo že čas prinesel…. (Da bosta vedela: Google v 99% uporabnike opozori na spremembe zasebnosti in za vsako malenkostno zbiranje podatkov uporabnika vpraša za dovoljenje. FBju se to zdi nepraktično…..)

    @pametnarit Dost si anonimen. Te dodam na fbju? :mrgreen:

  9. Popolnoma zastopim smisel internetne zasebnosti. Kdo pravi, da je prav, kar počne google ali FB? Pravim samo, da imaš možnost izbire, kar je bistvo svobode. In še več, mislim, da je ravno obratno – prav je da FB to počne, saj lahko samo tako postane, kar je in bolj neprav, da to počne google.
    In seveda lahko izbereš google/fb/karkoli podobnega in načrtno deliš podatke ali pa teh storitev ne vzameš, ker nočeš deliti svojih navad z zelo močnimi analitičnimi orodji, ki ti iz tvoje številke noge in iz zgodovine obiskovanja internetnih strani povejo, da si že 14 dni nisi umil nog, ker imaš kurje oko, zdravilo pa si kupil preko internetne lekarne 😆

    In lahko seveda nehaš uporabljati internet, ker edino tako ne boš dal informacije nikomur. Namreč vsi zbirajo podatke o vsem kar počneš. Malo si poglej kaj vse zaena jajca se ti naložijo ko odpreš kakšno internetno stran.

    OK, lahko si tudi IT guru, ki ve kako surfati po netu preko domačih proxy stzrežnikov in postaneš neviden.

    Tole zbiranje informacij vzami kot collateral damage in se ne sekiraj preveč. Če to ne gre pa izklopi internet. Po moje je bistvo to, da se zavedaš, da to obstaja.

  10. Mislim, da nekateri tukaj ne razumejo točno za kaj gre. Tale blog ima gumb “všeč mi je”. In sedaj FB točno ve da je isti uporabnik obiskal tale blog, da je čez pet minut obiskal eno porno stran, ki ima isto ta gumb, itd itd. Pa ta uporabnik sploh nima FB profila in se ga na daleč izogiba. In sploh nima veze z IPjem, lahko ti 100krat menjaš svoj IP, uporabljaš proxyje, dokler boš dostopal iz istega PCa bodo vedeli da gre zate. No če seveda ne blokiraš še cookijev.

  11. […] Vsaj zdi se mi tako. Ostaja pa veliko vprašanje varnosti. Na odprtem je dejstvo da Facebook krade naše osebne podatke in nam sledi po spletu. Nekako me iritira in ne briga hkrati. Na živce mi pa gre ko se ljudje pritožujejo nad drugimi […]

  12. […] Za vse, ki so takrat zmajevali z glavo, mahali z rokami, da ni pomembno, ali da to sploh ne obstaja: IN YOUR FACE. grabs popcorn zahvaljujoč malce bolj sofisticiranemu števcu v novemu avtu zdaj vem, da je poraba […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja