Ubuntu (ponovno)

http://pabloaraya.org/wp-content/uploads/2011/09/ubuntu-logo.jpg
Po tistem, ko sem na starem računalniku z naloženim Ubuntujem dokončno obupal nad nastavljanjem nepodprte grafične kartice in buljenjem v zaslon z 85Hz, sem žal moral presedlati nazaj na Windows XP.
Sčasoma je prišlo do tega, da sem za študij potreboval prenosnika, [1]za prenašanje med domom in študentskim domom tega pa sem kupil s prednaloženim Windows 7 Starter. [2]Mini prenosnik, oz. Netbook Po prehodu iz XP na 7 mi je bil operacijski sistem precej všeč, saj je imel kar nekaj prvin in pripomočkov, ki so se nahajali že v Linuxu. [3]ubuntuju, ofkors
Kot je vsem izdelkom pridelanim s strani Microsofta v navadi, so se prav kmalu pojavile prve težave. Od grozno dolgega zaganjanja, do zmrzovanja, stalnega “mletja,” problemov z antivirusnim programom, nenapovedanega sesuvanja, upočasnjenega delovanja in mnogih drugih kolačkov, ki lepšajo življenje uporabnikov računalnika windowsov. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bom začel iskati alternativo, kjer pa je bila logična izbira Ubuntu. Žal je bila inštalacija ena od tistih opravil, ki se nahajajo v kategoriji “lažje reči, kot narediti.”
Prednaložen Windows 7, ki ima na delu diska shranjeno inštalacijo operacijskega sistema se je na moj prenosnik “zažrl” do te mere, da ni pustil blizu nobenemu drugemu sistemu. Poizkušal sem z inštalacijo preko Wubi-ja (t.j. program, s katerim namestimo Ubuntu okolje kar iz že naloženega Windows-a), vendar mi je uspelo priti le do neke virtualne različice sistema, v kateri nisem mogel spreminjati praktično ničesar, [4]vključno z internetom, gonilniki, izgledom… nadgradnja na polno verzijo pa se je zaradi neznane napake (nedostopnost, ali zmanjšanje pravic dostopa do diska) prekinila na sredini. Seveda sem poskušal tudi z namestitvijo preko Live USB, vendar sploh nisem mogel pripraviti računalnika do bootanja iz zunanjega medija. [5]črn zaslon po zagonu računala
Za nekaj časa sem pospravil idejo o “človeškosti” [6]“Ubuntu” pomeni “človeškost” v nekem afriškem jeziku nekam v zadnji del lobanje, pa vendar je prišel čas, ko so težave z Win postale prekomerno nadležne. Nekje med prijatelji na Google+ sem zasledil FRI-jevca, ki je ves čas hvalil Linux z vsemi distribucijami. Drznil sem si ga vprašati za pomoč. Seveda je, nebodigalen, prav kmalu prišel na dan s preprosto rešitvijo:
_____________________________________________________
NAVODILA ZA INŠTALACIJO OPERACIJSKEGA SISTEMA UBUNTU NA DELL INSPIRON MINI 10 (s prednaloženim operacijskim sistemom v double boot) – zahtevnejši vodič
1. V Windowsu odidemo na vsemogočni internet in si nekam dolpotegnemo Plop, ki je v bistvu neke vrste Boot Manager… se pravi program, ki računalniku pomaga ob zagonu naložiti željen sistem/program.
2. Odpremo downloadani arhiv in ga razširimo nekam, kjer ga bomo še kdaj našli. V novih datotekah se nahaja mapica “Windows,” v njej pa datoteka InstallToMBR.bat, na katero kliknemo z desno miškino tipko in jo zaženemo kot administrator. V črnem okencu, ki se nam odpre moramo vpisati  črko Y in potrditi z Enter. Ko je namestitev končana, zapremo vsa okna in shranimo vse delo. Ni nujno v temu zaporedju.
3. Ponovno zaženemo računalnik in opazimo, da se pred windows splash screenom pojavi nek meni, kjer lahko izberemo ali Windows (če je to seveda edini OS, ki ga imamo naloženega) ali pa možnost: Install ….to MBR.. Izberemo drugo in sledimo navodilom.
4. Če še nimamo ustvarjenega Live USB-ja se odpravimo nazaj v Windows in odsrfamo na stran programčka, za ustvarjanje zagonskih USBjev: Pendrivelinux. [7]Naložimo in inštaliramo programček…. po postopku Next->Next->Next-I Agree->Next->Finish…pa to Seveda moramo na svoj disk naložiti tudi sliko inštalacije Ubuntu distribucije, ki jo želimo. To z lahkoto naredimo na TEJLE strani. Ko je vse to opravljeno v računalnik vstavimo PRAZEN USB ključ, [8]Vsaj 2 GB, ponavadi zaženemo Pendrivelinux, v meniju izberemo distribucijo operacijskega sistema, ki smo ga downloadali in črko pogona, pod katerim se predstavlja ključek. Nato samo pritisnemo Next in počakamo, da se namestitev konča.
5. Ponovno zaženemo računalnik, tokrat z USB ključem v primerni odprtini in na zaslonu [9]nek nov loader, ki se pojavlja po namestitvi zgoraj omenjenega Plop-a po zagonu izberemo, naj se boot zgodi iz USB naprave.
6. Samo še sledimo navodilom in kmalu uživamo v vseh lepotah Ubuntuja.
______________________________________________________________
http://www.shrani.si/f/2T/Wf/3hCVqH42/slika-2011-11-22-005829.png
Ubuntu je enostavno prekrasen. Na mojem malem prenosniku se zažene 5x hitreje kot windows in po zagonu tudi neha obremenjevati procesor z nepotrebnim mletjem. Številna namizja omogočajo v osnovi vsaj 4x večjo delovno površino kot normalen OS, lep in estetski izgled izdaje 11.10 (za razliko od starih verzij) z meniji in animacijami pa je prijazen do oči uporabnika. Prednaloženi programi omogočajo pregledovanje, interakcijo in izdelavo multimedijskih in drugih vsebin, uporabo interneta in tudi kakšnega bolj zahtevnega opravila. Obstaja pa tudi “trgovina” [10]seveda vse zastonj z aplikacijami, kjer lahko najdemo na stotine uporabnih programčkov, ki jih naložimo s preprostim klikom.
A+.

References

References
1 za prenašanje med domom in študentskim domom
2 Mini prenosnik, oz. Netbook
3 ubuntuju, ofkors
4 vključno z internetom, gonilniki, izgledom…
5 črn zaslon po zagonu računala
6 “Ubuntu” pomeni “človeškost” v nekem afriškem jeziku
7 Naložimo in inštaliramo programček…. po postopku Next->Next->Next-I Agree->Next->Finish…pa to
8 Vsaj 2 GB, ponavadi
9 nek nov loader, ki se pojavlja po namestitvi zgoraj omenjenega Plop-a
10 seveda vse zastonj

9 comments

  1. @nmohoric To je vse kar potrebuješ!

    @Marko Problem vseh Linux distribucij je nerazširjenost, s tem pa pomanjkanje pokritosti vseh gonilnikov. Čeprav Ubuntu tudi glede tega postaja z vsako izdajo (vsak april in november) boljši in bolj razširjen. Vse to zastonj.

  2. O tem mi je najin najljubši asistent razlagal, kajne? 🙂
    Sem mislila dat gor ampak… dokler dela, ne bom drezala. Ko bodo problemi, boš pa še prehitro izvedu. 😛

    Drugač pa FUUUUUUL lepo zgleda. <3

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja