Reševanje računalniških težav

za telebane.
Mislim, vsak, ki se vsaj malce spozna na računalnike (ali bolje: vsak, za katerega ljudje mislijo, da se spozna na računalništvo), pozna občutek, ko ga nekdo prevzame za zastonjskega računalniškega serviserja.
Nimam se za posebnega štručkota v teh stvareh in res nisem. Poznam nekaj laičnih osnov informatike, računalništva, po novem tudi programiranja, [1]Tukaj sem res na stopnji informacijskega neandertalca. Ok avstralopitka. Mimo amebe sem zagotovo že šel. res pa je, da si hitro zapomnim kakšne uporabne trike, bližnjice ali alternativne poti za čisto vsakdanja opravila na kalkulatorjih. [2]Win+R ->”calc” – brez navednic in tipka Enter To pa je čisto zadosti, da impresioniraš večino znancev. [3]verzija:” Antivirus update? Kaj to pomeni? Mam virus na računalniku?” In že nesrečna situacija, ko te nekdo opazuje pri brskanju po internetu lahko sproži govorice, da obvladaš računalnike in vse kar je povezano z njimi. To pa je trenutek, od katerega naprej si mrzel.
Zapisan postaneš kot nekdo, h kateremu se vsi znanci zatekajo po pomoč, ko jim nagaja karkoli na isti mizi, kot je računalnik. Nekomu pomagaš najti ikono, ki je “čudežno” izginila z namizja, naslednji dan hoče od tebe nasvet za nakup novega računala. [4]Seveda, na pamet poznam vse modele na svetu… Pa ne mislim “modele” kot ljudi, ampak modele računalnikov. Drugemu spet pobrišeš tisoč nepotrebnih procesov ob zagonu, to pa se stopnjuje v nalaganje novega operacijskega sistema. [5]Najbolj dolgočasno delo. Če komu dobronamerno svetuješ, naj izpiha zrak iz hladilnika, mu moraš čez dva tedna odgovarjati na vprašanje, katera grafična kartica je najboljša. [6]Pa kaj ti jaz vem? Zanimiv primer je znanec, kateremu sem  pred leti nastavil uporabniško geslo v XP-jih, pred kratkim pa me je po dolgotrajni prekinitvi komunikacije kliknil na FB-ju. Seveda sem isto sekundo vedel kam pes taco moli.  [7]Brez psa. In tace. Po mojem odgovoru na vprašanje “Kaj zdej?” je izstrelil:”Ti, k si tak heker pa to…” [8]Seveda mi ni treba opisovati meglenja pred očmi, zaradi navdušenja nad komplimentom? Na kratko: od mene je hotel, da nekomu udrem v Hotmail račun. [9]Še vedno se smejem.
Poba ima srečo, da nisem žlehtne sorte, ker obstaja stran z dobrim trikom “vdiranja v hotmail,”  pri katerem ti tak nadobuden “heker” izda SVOJE uporabniško ime in geslo. Nekateri pač niso seznanjeni s preprostimi varnostnimi pravili za uporabo interneta.
Za konec še na kratko, o sliki, ki sem jo že enkrat objavil, tokrat pa jo bom še prevedel:
Noben, ampak res noben računalničar ne ve vsega, pozna pa nekoga, ki zna. Strica Googla. Kadar ubošček poskuša popraviti napako najprej pogleda program, ki povzroča težave in poizkusi najti gumb/ikono/napis, ki je kakorkoli povezan s težavo. Če tega ni, poklika nekaj naključnih in mogoče najde pravega. V nasprotnem primeru vpiše v iskalnik nekaj besed povezanih s problemom in klikne na prvih nekaj najdenih povezav, tam pa ponavadi zagotovo najde rešitev. Če se tudi ta najdena rešitev zalomi v tisočem poizkusu, ima vsak uporabnik pravico poiskati stokovno pomoč. Drugače pa pač ne!
Pika.
p.s.
Tisti FDV-jevec, ki je danes na moj blog prišel z iskalnim vnosom “psihološke posledice lulanja sede”: EVO TI pomoč. Čeprav ta slika prikazuje bolj fiziološke probleme. Psihološke si pa itak, ob tako dobri grafiki lahko vsak dovolj dobro predstavlja.

References

References
1 Tukaj sem res na stopnji informacijskega neandertalca. Ok avstralopitka. Mimo amebe sem zagotovo že šel.
2 Win+R ->”calc” – brez navednic in tipka Enter
3 verzija:” Antivirus update? Kaj to pomeni? Mam virus na računalniku?”
4 Seveda, na pamet poznam vse modele na svetu… Pa ne mislim “modele” kot ljudi, ampak modele računalnikov.
5 Najbolj dolgočasno delo.
6 Pa kaj ti jaz vem?
7 Brez psa. In tace.
8 Seveda mi ni treba opisovati meglenja pred očmi, zaradi navdušenja nad komplimentom?
9 Še vedno se smejem.

13 comments

  1. @Sakir
    …Razen, če začneš razširjati govorico, da se je na več računalnikih v tvoji oskrbi pojavil keylogger ali pa dva ^^
    Res pa je, da taki premočrtneži ponavadi ne vedo kaj to je (pogost pojav pri ljudeh, ki se na googlanje spomnijo samo, ko hočejo med slinjenjem z obeh strani ustnic najti najnovejši horoskop).

  2. Pozdravljen, imam dostop do brezčičnega interneta, Skype mi dela, ne odpira pa mi povezav prek mozile in explorerja. Kaj bi bilo narobe, lahko sam to rešim???
    L.P. Slavko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja