Se mobilni telefoni res razvijajo naprej?

Kmalu bosta minili dve desetletji odkar se je v naši državici zgodil premik in je vedno večje število ljudi začelo po žepih nositi velike “cegle,” ki so takrat podpirale komajda izpopolnjeno GSM tehnologijo. Na javnih mestih se je začelo raznovrstno piskanje in cingljanje, ki se je z leti spremenilo v melodične zvoke, kasneje pa kar v nadležno glasbo iz prodornih mini zvočnikov.
http://www.comedy-zone.net/pictures/images/work/140503/handsfree.jpg
Kazalo je lepo, telefoni so imeli tipke, ki so v začetku omogočale klicanje, pisanje kratkih sporočil, kasneje pa tudi igranje malce zahtevnejših java iger in brskanja po internetu. Novejše naprave so bile vedno manjše, lažje, baterije so potrebovale vedno krajši čas za 100% napolnjenost, IR prenos podatkov je zamenjala Bluetooth tehnologija, dodajala se je povezljivost z WI-FI, aplikacije za poslušanje radija, itd… To je krajša in splošna zgodovina mobilne tehnologije, ki jo vsi dobro poznamo, ker je bila zadnja leta z nami in okrog nas. Potem pa se je zgodilo nekaj precej pričakovanega.
Pojav pametnih telefonov ni bil presenečenje za nikogar, ki je vsaj malo spremljal razvoj tehnologije. Funkcionalnost dlančnikov z zasloni na dotik je morala prej ali slej preiti na mobilne telefone in tudi je. Začelo se je z nekaterimi poizkusi različnih podjetij, vendar je pravi pok ustvaril šele Apple s svojim [1]kot običajno precenjenim iPhone-om, kateremu so morali vsi narediti hitro konkurenco. In ravno v hitrosti razvoja te tehnologije se je pojavil problem, ki muči zdajšnjo generacijo smartphone-ov.
Mogoče sem le preveč konservativen, vendar se mi zdijo prav vsi telefoni s funkcionalnostjo zaslona na dotik bolj ali manj polizdelki. Že, če primerjaš tržno ceno glede na kvaliteto telefona v istem cenovnem razredu pred dvemi leti, ali pa sedaj, se opazi velikanska razlika v pokvarljivosti strojne in programske opreme. Telefoni, ki so pred kratkim delovali na preizkušenih [2]bug-free verzijah operacijskih sistemov in na opremi, ki je bila bolj preprosta, so sedaj postali požrešni mini-računalniki, pri katerih lahko uporabnik samo upa, da bo jutri še delovala. Ja, isto velja za iOS, kot za ne-vem-katero-verzijo Androida. [3]Ne, Apple ne dela nepokvarljivih izdelkov.
http://www.fun2video.com/wp-content/uploads/2012/10/funny-hammer-mobile.jpg
Kot sem rekel, so telefoni nekoč iz velikih opek postajali vedno manjši in lažji, se je to s prihodom nove tehnologije spremenilo. Zaslon na dotik s vso svojo kramo zavzema veliko prostora, če pa hočejo podjetja zraven spraviti še vse pripadajoče vezje se zadeva kar razširi, da pa bi se vse to napajalo, mora biti poleg še toliko večja baterija. Vse skupaj rezultira v velikanskih ploščah, ki jih je treba držati na celotni dlani, namesto med prsti, nekatere pol-tablice pa gredo celo tako daleč, da jih ni več možno spraviti v žep. Navkljub velikosti pa je robustnost zaradi občutljivih in natančnih senzorjev postala izredno majhna, materiali ohišja pa so, najbrž zaradi zaslužka, precej okrnjeni.
http://2.bp.blogspot.com/-ARzlvyaX7CA/TY3fYV9RCyI/AAAAAAAADao/OoIxDbV4E_Q/s400/mobile.jpg
Dalje, eden izmed pomembnih dejavnikov mobilnega telefona je ravno njegova mobilnost. Medtem, ko so se leta 1998 telefoni na vsak način hoteli diferencirat od stacionarcev in so brez polnjenja zdržali tudi po 9 dni, je dandanes velika procesorska moč (ki je tam…zakaj?) in požrešen zaslon razlog, da so telefoni vsak večer [4]pri nekaterih tudi dan na priključku za hranjenje.
Sicer so tipke res vedno bolj stvar preteklosti, vendar sam zaslon na dotik mogoče le ni taka prednost, kot (si) jo nekateri predstavljajo. Tipka ima sama po sebi namen. Ko jo pritisnemo po občutku in zvoku vemo, da je najbrž opravila svoje, če pa to zamenjamo z zaslonom na dotik, je edini znak, da je pritisk opravil nalogo samo vizualen prikaz…ki si ga mogoče ravno zakrivamo s prstom. Združitev funkcije prikaza in interakcije z napravo je morda dobra ideja in omogoča popolnoma nove koncepte programske opreme, vendar ima svoje pomanjkljivosti. Nič pač ne more zamenjati slepega tipkanja sms-a med predavanjem na klasični abc tipkovnici, brez da bi profesor, ki drugače sovraži telefone posumil, da se karkoli dogaja pod mizo.
Da zaključim: pametni telefoni omogočajo popolnoma nov pogled na interaktivno tehnologijo mobilnih naprav, vendar so šele v razvojni fazi. Če imate finance se itak splača navrečt 200€ za nek približek dizajnerske umetnosti, ker to pomeni, da bodo razvijalci še naprej vlagali v napredek, [5]ki je nujno potreben! 😀 vendar bom jaz še kar nekaj časa vztrajal s svojim starim Elm-om.
Tehnologija gre naprej, ampak je žal najprej stopila dva koraka nazaj. To je to. Zdaj čakamo.

References

References
1 kot običajno
2 bug-free
3 Ne, Apple ne dela nepokvarljivih izdelkov.
4 pri nekaterih tudi dan
5 ki je nujno potreben! 😀

15 comments

 1. Najbolj je zabavno to da si lahko s palmom klical že pred leti preden je bil iPhone in ostali tači sploh aktualni. V glavnem želim reči to, da bistvene razlike med palmom in tačom danes ni neke razlike, morda odzivnost zaslona, ker pač dela tud na prst in ne na stylusa. Pa morda je malce hitrejši 🙂

  Sicer pa kdo sploh rabi telefon če bostaja TeleFox in golob pismonoša. 🙂

 2. “Nič pač ne more zamenjati slepega tipkanja sms-a med predavanjem na klasični abc tipkovnici, brez da bi profesor, ki drugače sovraži telefone posumil, da se karkoli dogaja pod mizo.” Could not agree more. : )

  Go team Elm! : )

 3. Touchi so čist fajn. Sem mislu da se ne bom navadu pa sem se in ga ne zamenjam…
  Problem pri razvoju je samo prevelika konkurenca, pomanjkanje izbire in slaba dodelanost, ker je nekdo dal neko boljšo zadevo na trg in je treba ponudit nek svoj izdelk, ki pa ni dobr dodelan.

 4. @nmohoric Hja, v bistvu je imel Palm eno pomanjkljivost, ki se ji reče cena. Vsaj tisti, ki je imel možnost telefoniranja, no, to pa se danes počasi spreminja. Za malo ceno lahko že danes dobiš budget smartphone, ki ti bo šel na živce enako, kot kakšen dražji :mrgreen:

  @Urška Tisto pride enkrat, ko ideja počasi dozori. Če sploh :mrgreen:

  @Limona Sej res, ti imaš tudi neko podobno škatlico, kaj ne? :mrgreen:

  @Sakir Tako tako, sej pravim, da so ti telefoni polizdelki. Drugače pa… se navadiš? Navadiš se tudi recimo tega, da ti ključ odklene rahlo uničeno ključavnico samo, če ga notri vtakneš pod določenim kotom… ali pa, da ti stara miška deluje samo, če je kabel zvit na pravem mestu in podobne reči, pa to še ne pomeni, da je to nujno potrebno in najboljša rešitev :mrgreen:

 5. Ne, navadiš se v smislu LCD monitorja, ki ti ne zaseda več pol mize. V smislu daljinca, da ti ni treba več vstajat in prestavljat kanalov na televiziji. V smislu prenosnika, da imaš računalnik lahko s sabo skoraj kjerkoli ne več doma za pisalno mizo. :mrgreen:

 6. V čem je pa LCD toliko boljši od CRTja? 😀
  Gre se za uporabnost… mobiteli so prerasli svojo osnovno uporabnost klicev, smsev in igrc. Zdej maš na telefonu od navigacije, pisarniških paketov, interneta… zato tak način vnosa, ker s tako storilnostjo bi bilo tistih 12 tipk premalo, oziroma bi prevečkrat pritiskali eno in isto tipko, da bi prišli do željenega znaka. :mrgreen:

 7. No, ena izmed prednosti telefona z zaslonom na dotik je neslišnost “tipk”, ki pride v poštev, če ob tebi spi mali zajček, ki ob se ob najmanjšem šumu zbudi in kriči eno uro preden zaspi. Tako pa lahko npr. budilko na telefonu nastaviš ali ugasneš brez skrbi. Pa tudi na kakšnem sestanku lahko kakšen sms neslišno napišeš.

 8. @Sakir LCD je boljši od CRTja v velikosti, teži, zmožnostih tehnologije, prilagodljivosti na različne grafične kartice in še mnogo drugih rečeh, še vedno pa mi ne potegne v čemu bi bil lahko touchscreen boljši od klasičnega telefona, razen, da na njemu lahko igraš Angry birds. In ravno v temu je moj point, ker imam telefon, ki podpira vse naštete funkcije, pa nima zaslona na dotik in se mi ne zdi, da ga potrebuje. Ko bodo pa telefoni za normalno ceno imeli vsaj približno tolikšno kvaliteto, življenjsko dobo baterije in 3D tipkovnico (ki je v razvijanju), pa bom z veseljem prvi v vrsti, ki bo kupil smartphone.

  @Svoboda Ma očitno bova mogla vseeno, ko nama telefona popustita pod zobom časa. Torej še nekaj let, pa bo :mrgreen:

  @m Ne boš verjela, ampak, če nimaš ravno Nokie, je vsak telefon praktično neslišen, ker imajo tipke spodaj gumo in ne plastike :mrgreen:

  @Martina 😆 😆 😆 😆

 9. Pri interakciji z dotikom ni feedback samo vizualni, lahko je tudi zvočni, vibracijski…

  Se ti ne zdi da je v dobrih 3 letih telefon tako napredoval da lahko skoraj enakovredno brskaš po internetu kot pri računalniku, zajemaš fotografije in HD videe, upravljaš s PCjem, kurjavo, alarmom na daljavo, pregleduješ e-maile za posel kar na poti, poslušaš glasbo ali gledaš med vožnjo s katastrofalnim javnim prevozom, igraš igre medtem ko blesavo čakaš v čakalni vrsti na uradu ali pri zdravniku…

  Meni se zdi napredek očiten 🙂
  Pa pozabil si omeniti Windows Phone 😉

 10. @Bor Govoriš o možnostih, za katere sem v blogu omenil, da jih komaj čakam in da jih pametni telefoni definitivno omogočajo, blog pa je namenjen sami kvaliteti tehnologije, ki je žal šele v plenicah in ni niti približno tam, kjer je bila prejšnja po 10 letih razvoja.

  Nisem pozabil omeniti WP, ampak sem ga nalašč izpustil, ker še nimam izkušenj z njim. Ga bom pa veselo popljuval, ko dobim v roke še kakšno Lumnio s tistim epileptičnim Win8 in njegovim dizajnerskim bruhom. :mrgreen: (danes sem za provokacije)

 11. Mja jaz v času, ko mi je umrl prejšni telefon nisem imela druge izbire, kot da ga zamenjam za touch. Pa sem se kar navadila, moram priznat 😀 Ful je fajn, ko si med govorjenjem po nesreči z ušesom izklopiš mikrofon, ali pa ko pri -9 daješ rokavice dol, da se lahko oglasiš. Pa še bi se dalo naštevat :mrgreen:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja