Ni problemov,

samo izzivi.

Sploh, če nekaj delaš zase, za hec. In ne za denar, da boš lahko pokril položnice.

Malo nenavadno je, da sem si izbral en res kompliciran hobi, pri katerem je krivulja učenja ves čas skoraj vodoravna. Sploh, če pomislim, da konkretnih nekaj ur na šihtu preživim z odpravljanjem težav, načrtovanjem in izvajanjem projektov in večnim branjem te in one dokumentacije, dolgočasnih protokolov in slabo narejenih priročnikov. [1]čeprav vsi vemo, da ti 2 uri troubleshootanja lahko prihrani celih 5 minut branja dokumentacije

Your documentation can never be outdated if you do this simple trick - 9GAG
https://9gag.com/gag/a5o0jQr

Zakaj bi si potem otežil življenje in precej podobno stvar delal še doma?
Jah. Zaradi tistega “aha” trenutka, ko se vse postavi na svoje mesto in je kar naenkrat celoten svet v ravnovesju in začneš uživat v sadovih svojega truda. [2]mislim, da lahko postaneš odvisen od tega občutka, drugače inženirji ne bi obstajali

Ampak do tam je ponavadi dolga pot. Sploh pri amaterski astronomiji. Zato bom spisal nekaj stvari, ki sem se jih naučil med hojo po omenjeni poti. Vrstni red je naključen, bo pa verjetno nastal še kakšen del tega, ko se moje znanje razširi.

  • Ko izbiraš teleskop in pripadajočo opremo, naj se ti ne mudi z nobenim nakupom. Če misliš, da si že dovoljkrat prespal odločitev, si vzemi še nekaj ur za raziskovanje in boš s tem prihranil precej denarja. Jaz sem npr. izbiral nekatere stvari z mislijo “aha, tole se da naredit DIY, zato ne bom kupil”, potem pa na koncu ugotovil, da bi me večinoma prišlo ceneje, če bi enostavno kupil dražjo stvar na začetku in se ne zapletal z iskanjem ustreznih/kompatibilnih kosov.
  • Postavitev montaže je pomembna. V torbi vedno nosim majhno vodno tehtnico, ki jo uporabim za umerjanje glede na horizont. Sever mora biti res natančno določen (sploh pri ekvatorijalnih montažah, kjer je treba posebej umerit še Severnico). Vse kar odstopa od natančne umeritve, bo povzročalo preglavice, zaradi katerih bo morda pokvarjen celoten opazovalni večer.
  • Brez usmerjenega iskala je opazovanje 100% nemogoče. Ta me je presenetila in mi povzročila ničkoliko preglavic pri prvih opazovanjih. Vsaj najmanjši premik teleskopa te v okularju lahko prepelje čez stotine zvezd. Če poskušaš nek objekt poiskat “na roke”, z gledanjem skozi okular, boš popolnoma razočaran [3]tako kot tvoja mama nad tabo
  • Teleskop mora biti ohlajen na zunanjo temperaturo. Lahko pa tudi ogrevaš cev/zrcalo, da se znebiš nabiranja kondenza, ko se enkrat začne temperatura ozračja spreminjat. [4]ohlajat, če si večerna ptica V nasprotnem primeru v okularju nenadoma zagledaš oblake, ki so vidni samo v okularju, na nebu pa ne.
  • Naučit se moraš orientacije na nebu. Vseh 12 simbolov zodiaka je odlična referenca za orientacijo, vendar pa pomaga, če poznaš še kakšno ozvezdje po vrhu. Zato je dobro, da ob dokaj jasnih večerih enostavno zakorakaš na temen kraj, vzameš v roke neko aplikacijo na pametnem telefonu [5]definitivno priporočam nakup Stellarium-a. Vse ostalo je tudi super, ampak so bolj približki in gledaš gor in dol in gor in dol in gor in dol …
    Ko se občasno učiš imena zvezd na pamet, tudi zelo dobro natreniraš mišice v vratu, kar ti pride prav, ko med konkretnim opazovanjem potem nekaj ur strmiš v nebo in obračaš glavo kot pokvarjen propeler.
  • Opazovat moraš it vedno pripravljen. [6]“vedno” bi moral dvakrat odebelit Ker, ko prideš na hrib, v trdo temo, je prepozno, da bi nenadoma iskal objekte, ki jih želiš gledat. Obstaja čuda programov, aplikacij, seznamov in knjig, [7]google je prijatelj v katerih se najde predloge kam usmerit svojo cev.
  • Tema je tvoj največji zaveznik [8]zaradi razgleda in tvoj največji sovražnik, če ne veš kam si spravil kateri okular in kateri pokrovček in kateri kabel in kateri adapter. Torej potrebuješ sistem. Ker prvič, ko boš rabil začet svetit z lučko, boš potem v kratkem tudi spakiral kramo in šel grdo gledat svoj domači strop nad posteljo, ker bo šel tvoj nočni vid nemudoma k vragu.
  • Še ena stvar v zvezi z lučkami. Rdeča luč, ki jo nekateri astronomi uporabljajo za svetit na lokaciji opazovanja, je laž. Isto ti uniči nočni vid, še posebej za rdeče receptorje v očesu…. kar bi bilo ok, če ne bi bilo na rdeči valovni dolžini največ svetlobe iz res oddaljenih DSO-jev. [9]ne, to niso domovi za ostarele, ampak deep-sky objekti
  • Obe alineji nad to se lahko ignorira, če je na nebu velika Luna, ker ti takrat nočni vid itak ne pomaga veliko. Ti pa močno pomaga lunin filter, ki tvojo šarenico reši pred 3 minutno slepoto vsakič, ko cev naciljaš proti našemu satelitu.
  • Najdražji stvari na teleskopu morata biti montaža in okular. Vse ostalo je sicer tudi pomembno, ampak ti samo malo olajša življenje, če je dražje (npr. kvaliteten fokuser).
  • Draga držala za mobilni telefon niso vredna svojega denarja. Telefoni niso narejeni za fotografiranje skozi teleskop, [10]sploh odkar imajo zadaj po 18 kamer lahko pa včasih narediš z njim kakšen srednje uspešen posnetek Lune.
  • Ko začneš s tem hobijem, se ti močno spremeni definicija besede “jasno nebo”. Že čez dan opaziš vsako meglico, vsako motno ozračje in vsak oblaček, ki bi ti ponoči pokvaril celotno izkušnjo. Jasne noči so redke in jih je potrebno izkoristiti. Večkrat, kot si zunaj, več astronomskih izkušenj dobiš in manj zapraviš za alkohol, droge in prostitutke (ker ves denar zmečeš za astronomsko opremo).
  • Če nisi že prej bil fotograf, se ti astrofotografija verjetno ne splača. Več pa sporočim, če mi kdaj uspe naredit kakšno fotko. [11]je rekel brez kančka samorefleksije

Zaradi pomanjkanja krastač na motorjih, prilagam še to sliko:

So you say you have a frog who rides a motorcycle, and picks winning lotto  numbers? | Cute animals, Funny frogs, Frog
https://www.pinterest.com/pin/370069294359014864/

References

References
1 čeprav vsi vemo, da ti 2 uri troubleshootanja lahko prihrani celih 5 minut branja dokumentacije
2 mislim, da lahko postaneš odvisen od tega občutka, drugače inženirji ne bi obstajali
3 tako kot tvoja mama nad tabo
4 ohlajat, če si večerna ptica
5 definitivno priporočam nakup Stellarium-a. Vse ostalo je tudi super, ampak so bolj približki
6 “vedno” bi moral dvakrat odebelit
7 google je prijatelj
8 zaradi razgleda
9 ne, to niso domovi za ostarele, ampak deep-sky objekti
10 sploh odkar imajo zadaj po 18 kamer
11 je rekel brez kančka samorefleksije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja