Nov napad medveda

Nekje v okolici Velikih Lašč.
Kot sem že enkrat pisal je medvedov v Sloveniji veliko preveč. Na izredno majhnem območju jih živi nekaj manj kot tisoč. Leta 2008 je bilo izvedeno štetje, kjer so pristojni s svojimi abakusi uspeli priti do številke 500. To naj bi bilo izjemno majhno število, kar seveda ni res. Petsto ljudi, ki se zakoreninimo na območju slabe polovice naše države res ni nič,  za medvede, ki na dan prepotujejo kar lepo število kilometrov pa  je ta številčnost čisto pretirana.
Čeprav so lovci znani po temu, da so običajno “oboroženi pijanci, ki grejo u gostilno skoz šumarac” morajo skrbeti za neko naravno ravnotežje med gozdnimi živalmi. Dokler se dogajajo napadi in vsakodnevna videvanja medvedov tega ravnotežja ni. Pa bi bilo z lahkoto vzpostavljeno.
Žalostno je, da so največji zagovorniki ohranjanja tako razpasle medvedje vrste ravno ljudje, ki se jih zadeva prav nič ne tiče. Recimo prebivalci mest, ki se jim medved na široko izogiblje. Kaj mislim s tem?
Naj citiram nekaj komentarjev iz tele povezave:

Kanin: Eh, medvedi so naši veliki prijatelji. Nujno vsaj enega naseliti na Golovec in na Rožnik. Morda pa še enega, da se bo sprehajal po Šmarni gori. Človek lahko živi v sožitju z naravo. Tudi tisti iz Ljubljane!
bgt: Kanin, ni treba da se medveda rine nekam na obrobje. Poglej recimo park Tivoli. 1-2 medveda bi z lahkoto tam zivela. Ko je lacen pa skoci na en horseburger al pa na kebab zraven zelezniske.

Postavitev medveda na naseljeno območje? Pa kaj še! Kaj ne? Točno to se dogaja v naših koncih. Ko te zveri še niso bile tako razširjene, je bilo njihovo srečevanje z ljudmi minimalno. Skoraj, da ni bilo slišati, da bi kakšen koga napadel. Da bi medvedi zahajali v bližine človeških bivališč, če jih ni ravno privabila kakšna mrhovina/sadje/smeti, pa tako ali tako ni bilo možno. Sedaj pa se njihove poti premnogokrat križajo z človeškimi, s to razliko, da imamo ljudje večinoma ene in iste (točno tako kot sprehod na Golovec ali Rožnik, samo, da nekaterim gibanje po terenu predstavlja življensko delo in posel), medved pa težko pride na isto mesto dvakrat na leto.
Ne pravim, da bi bilo treba izkoreniniti vrsto. Ne pravim, da bi morali odseliti polovico zveri nazaj na jug, odkoder so med vojno pribežale. Ne pravim, da si ne zaslužijo živeti.
Postavljam pa vprašanje, kaj je razlika med zaprtjem živali v kletko in krčenjem njenega gibalnega prostora? Medvedov je enostavno preveč, da bi vsak  imel dovolj velik teritorij, zato je zmanjšanje njihovega števila nujno potrebno že zaradi njih samih.

9 comments

 1. V bistvu je tukaj, poleg krčenja prostora, problem tudi hrana. Ko še nismo bili v EU se je medvedom nosilo v gozdove na mrhovišča poginule živali. Medvedi so se tako večinoma zadrževali globoko v gozdovih in le sem pa tja je kakšen šel delat direndaj na kak pašnik ali v panj.
  Odkar pa smo v EU se tega ne sme več početi, in medvedi so se v iskanju hrane raztepli po gozdovih in se s tem tudi približali naseljenim območjem.

 2. @Chemfusion Zanimivo pri temu je, da se večine svojih srečanj z medvedi spomnim izpred uvedbe te direktive o hranjenju divjih živali. Najbrž zato, ker živim na osamljenem območju, kjer je bilo v okolici kar nekaj divjih mrhovišč. Ampak imaš prav, uboščki rinejo vedno bolj proti velikim naseljem, kjer se zbirajo odpadki, sadovnjaki in štirinožna hrana (ovce), k nam pa ne.
  Sicer pa si medved zagotovi in zna zagotoviti dovolj hrane na svojem teritoriju, če je le ta dovolj velik. Tako, da ima vseeno primarni vpliv krčenje prostora…

 3. Orožje ni drago, dušilc še manj, sezona za piknike je pa tut že na vratih.
  Pa še mrs. bi bla verjetno všeč preproga iz medvedje kože pred kaminom. :mrgreen:

 4. @Sakir K nam večkrat pridejo lovci v kontrolo… Bolj kot naša varnost jih seveda zanima. če je kdo na črno počil kakšnega medveda. Torej, če jih prideš ti pospravit (lovce ali medvede), ti posodim lonec za golaž…
  @Snežko Potem je Slovenija pravi raj zate. Si čisto popolnoma ziher, da nisi pri ta zelenih? :mrgreen:

 5. Ko si človek pogleda dokumentarec grizzly man, pa malo prečekira na liveleak.com napade medvedov. Že nekaj dni sem kar precej namenil tej temi in trenutno me je teh živali verjento najbolj strah, pa naj bo rjavi medved ali grizli. Dobro, da ne živim na območju z medvedi, drugače brez 2 solzilcev(pepperspray) vsaj trenutno ne bi stopil iz hiše. V ZDA jih priporočajo vsakemu, ki se odpravi na sprehod na območju z medvedi, pri nas pa kolikor opažam ne.

  …. Trenutno prestaršen od vseh strašnih videov z napadi medvedov si ne predstavljam kako se v kočevju kdo odpravi na sprehod brez spreja oz. revolverja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja