Izobrazba in mlini na veter

Mislim, saj je težko prenesti vse tisto nepotrebno pitanje [1]Čiv, čiv, čiv…..piii pii pi pi….. z različno brezvezno literaturo, matematičnimi operacijami, osebnimi problemi učiteljev, [2]ta bi bila lahko v oklepaju tisočimi pravili, omejitvami, logiko in podobnimi srednješolskimi in osnovnošolskimi bedarijami, ki jih itak potrebuješ samo enkrat na testu in nikoli več.  Ko se pa pogovarjaš z nekom in postaviš lepo primero z Don Kihotom, on pa te z opravljeno štiriletno šolo vpraša kdo naj bi to bil in kaj je to “kljuse,”  se pa lahko kvečjemu zgroziš in zazijaš.
Kaj srednje poklicne šole res spuščajo čez program vsakogar, ki je prisoten pri pouku več kot 40% pa magari, če cel dan rešuje sudokuje in križanke? [3]Resno, tam so pravi strokovnjaki za slikovne križanke in pobarvanke.
Kolikor namreč vem je recimo ravno knjiga Don Kihot vedno med obveznimi deli za domača branja in maturo, tudi na poklicnih šolah.  Očitno pa so strani, kot mogoče dijaski.net, postale prevelika razvada pri branju domačih branj. Se ne bi že zaradi splošnega znanja splačalo potruditi prebrati kakšno obnovo ali dve?  Tako, da čez nekaj let v normalnem pogovoru ne izpadeš ravno trd kot avtomobilsko podvozje. [4]Ma dopade se mi primerjava.
Saj ne pravim, da bi moral vsak na svetu imeti iste interese kot jaz. Ampak, če že ravno živiš v neki kulturi je lepo, če jo tudi vzdržuješ, ne pa da nasedaš čisto vsem komercialnim [5]Globalizacijskim? fintam in tvoje literarno znanje sega največ do vicov o Chucku Norrisu, matematika do seštevanja košarkaških pik, [6]Seveda samo na televiziji. informatika do dolvleke torrentov in ostalo splošno znanje do pesmi iz reklam na televiziji. [7]Da pralni stroj….. Pač to.
Knjige so za branje. [8]Razen Opisna geometrija Ivana Prebila. Ne se tega lotit, resno.

References

References
1 Čiv, čiv, čiv…..piii pii pi pi…..
2 ta bi bila lahko v oklepaju
3 Resno, tam so pravi strokovnjaki za slikovne križanke in pobarvanke.
4 Ma dopade se mi primerjava.
5 Globalizacijskim?
6 Seveda samo na televiziji.
7 Da pralni stroj….. Pač to.
8 Razen Opisna geometrija Ivana Prebila. Ne se tega lotit, resno.

11 comments

 1. Veš kaj je problem, ti bom jz zdle nakazu 😆 … ajde:
  fora je, da se ”folk” zaveda, da tega ne bojo rabl, kr bojo naslednih dvest let al ropal pa kradl pa tihotapl, al pa u zaporu. Tm pa rabš sam vazelino. Jz sm vedno prebral, kar se mi je zdelo vredno brt, madamme bovary bi valda zažgou, kr se pač ne bere in je totalno opičnjaško sranje, ampak Don Kihot iz manče? To je pa ena najbl epic knjig tega repertoarja. Ena REDKIH, ki se jo da prenest v sodobni čas.
  Drugače je pa velik problem v repertoarju, velika večina del je takih, da se povprečna mladina danes ne zna najti v njih. Uzem enga denisa iz trgovske pa mu dej Preobrazbo od Kafke. Zakaj? Repertoar bi mogu bit bolj pribljižljiv modernem svetu, ne preveč seveda, in na voljo samo tistim, ki dokažejo, da hočejo nekaj narest iz sebe. Križankarji in sudokumajstri pa naj najdejo drugo izobraževalno smer.

 2. @Slep-je-kdor-se-s-snegom-ukvarja
  Ma, če bi se lahko bolj strinjal, bi bil na tvoji strani zaslona.
  Ampak katera dela, katere klasike bi pa lahko izpostavil in podal takim “fizičkim radnikom” v zamenjavo, recimo za Kafko?
  Čefurji raus, mogoče? Ta je, po mojem mnenju bolj parodija resne literature (Sicer sem jo prebral samo dve strani, ostalo pa hitro in začudeno prelistal. In seveda zadržal…kako se reče po novem? Bruhico? ), kot nekaj vredno branja. Res, možno, da se kdo od “ljubljanskih” najde notri, pa vendar je knjiga slogovno proti Cervantesu kot čivava proti psu.

 3. Ej pa nč, daš jim lopato al pa kulturo, al kej narest iz sebe, al pa jarke kopat, sej tut to rabmo ane. Problem je k nrdijo neke šole pol so pa sam na drogah in delajo zdrahe. Kramp al pa Kafka. Čist fer zamenjava :mrgreen:

 4. @Snowblind
  Izbiro med krampom in Kafko imamo nekako vsi stalno pred nosom. Ampak ne razumem, kako lahko po letih in letih poslušanja o istih avtorjih, delih, naslovih, vse to “zgrešiš.”
  In seveda, recimo pričakuješ bedarije od nekoga, ki je dve uri na teden preživel na trgovski, administrativni, gostinjski ipd., kaj pa od nekoga na zdravstveni? Ki mora kljub sudokujanju poznati medicinske izraze, opremo, pravila (recimo, da ni čisto popolnoma pritalna šola), obenem pa opraviti poklicno maturo iz slovenščine? Saj ni šola tisto kar vpliva na znanje ljudi. Je bolj interes v zaznavanje okolice. To se odlično kaže pri izbiri barve letošnje vinjete, ki jo je zagotovo izbral nekdo, ki ima narejeno nevemkatero šolo…Pa vidiš rezultat 😆
  Pa btw. Od nekje si moram ubosti eno kavbojsko ruto za čez gobec, ker zadnje čase (odkar berem tvoje komentarje po blogosu in seveda Fetalija) prevelikokrat blagovolim prhniti slino po ekranu. (Je pa vsaj čist?)
  @Prome
  Se ti zdi, da bi nekdo, ki premore domišljije za pritlikav kaktus (Blossfeldia liliputana) prebral vsaj malo Douglasa Adamsa? :mrgreen:

 5. Ugotavljam tudi sama, da ljudem enostavno ni, da bi kakšno knjigo vzeli v roke. Zdi se jim potrata časa, tam pa v takšnih pogovorih (kot si omenil) izpadejo kot budale…najhuje pa je da jim ni mar.. :O

 6. @sezirey Prav imaš. Točno nasprotno od tega, da bi se sekirali. Celo ponosni so na svoje neznanje. Zagotovo si že kdaj koga slišala govoriti posmehljivo o branju in knjigah, kot da bi bile za nekakšno nižjo rajo ali nekaj podobnega. [V nejeveri stresam z glavo….]

 7. ne ne, v srednji šoli lahko rešuješ sudokuje in križanke, ker te medtem prevečkrat filajo z ogrooomno podatki, ki ti ne bodo nikoli koristili, samo za to da se obvaruješ pred spanjem. Problem je v tem, da ti ne pustijo razmišljati s svojo glavo. Med 23. osebami v našem razredu s(m)o mogoče 4., ki znamo razmišljati malce ‘out of the box’ in smo kdaj prebrali kakšno knjigo. Drugi so pa navajeni delati tako, da se napiflajo tisto, kar se pač morajo in čez dva dni tudi vse pozabijo. Pišeš esej o Zločinu in kazni in kaj kmalu ti postane jasno, da so ga prebrali trije, od tega sta ga pa dva dojela in razmišljala o njem. Žalostno, a to šolski sistem podpira. Dokler ti veš gola dejstva, je kul, razmišljat ti pa itak ni potrebno.

 8. @raspberry00
  Kot sem že (nekje) napisal, je marsikatero šolsko znanje odvisno od interesa. Interes pa je neločljivo povezan z motivacijo, ki je učenci, dijaki in študentje enostavno ne dobimo. Težko je danes delati za nek nezanesljiv imaginarni poklic nekje v prihodnosti.
  In to kar si napisala, je točno tisto kar knjige ponujanjo napram televiziji in internetu. Sposobnost razmišljanja, dojemanja stvari z razumom in ne le golo pomnenje podatkov.
  Kar se pa “out of the box” razmišljanja tiče… http://imgs.xkcd.com/comics/sheeple.png
  :mrgreen:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja