Kako je pa tebi ime?

Zanimivo je, kako se nekateri “moderni” starši odločajo za poimenovanje svojih otrok prav do radikalnih ekstremov, s tem pa mulariji delajo prej škodo kot korist. Tako se včasih zgodi, da med sprehodom po s trenirkarji napolnjenem Tivoliju vidiš ponosnega lastnika psa, ki kliče svojega ljubljenčka, iz velike trave pa namesto nemškega ovčarja priteče dvoleten otrok.
Saj ne pravim, da bi morali po tradiciji ohranjati izumrla imena. Albert, Alojzij, Benedikt, Magdalena in Nikolina so danes zagotovo ponosni babice in dedki iz katerih se nihče ne norčuje, če pa bi v osnovno šolo v temu času hodili Rozalija, Tereza in Venčeslava pa bi bile tarča posmeha vseh sošolcev. Razen seveda s strani tihe Kunigunde.
Rekel bi, da nekatere moderne starše tipa “če vzameva kredit mava lahk dva froca” ob vseh službenih obveznostih daje pomanjkanje časa, to pa poskušajo rešiti s krajšanjem otroških imen. Tit, Vid, Val, Ada, Ažbe, Bor, Ela in Gaj [1]Ubožec. bodo za podpisovanje porabili izredno malo kulija, Maj, Nej, Pia, Tia in Žak pa bodo celo življenje prikrajšani za tiste lepote dvozložnega imena, ki si ga načeloma z žretjem ovsa in galopiranjem z ritjo v zraku zasluži prav vsak najmanjši konj. Kaj se bo zgodilo z Urhom, Ulo, Uro in Umo, ki jim do starega Urbana in Urše manjka še zajeten kos črk, pa nihče ne ve.
Ah, pa saj niso samo kratka moderna imena tista, ki spominjajo na glavne junake iz pokojne risanke, račke Žaka, Maka in Paka, ampak se najdejo tudi druga, ki v uhlju pustijo čuden prizvok. Adela, Ajna, Ajša, Ajta, Anais in Amra so samo začetek. Ne vem s čim se ti morejo zameriti otroci, da jih kot starš zmerjaš z Beatrico, Bibijano, Zinko, Zvezdano in Želimirom, nikoli pa tudi ne bom razumel kakšno čudno navezanost na rastline in živali imajo tisti, ki svoj podmladek kličejo Jagoda, Višnja, Gizela, Roža, Rožana, ali pa kar Tisa.
Naslednji ekstrem so prevzeta imena v prihodnost mislečih staršev, ki poskušajo svojim otrokom zagotoviti dobre možnosti na evropskem tržišču. Tako bo ubogega Rajmunda, Roksano, Tiffany, Adelajdo, Lukasa, Anastazijo, Apolonijo, Beatrice, Lolito, Moreno in Moritza celo življenje na obrobju Ljubljane spremljalo prekletstvo piši-kao-što-govoriš imena.
Tudi svetopisemska imena so na nek način pretiravanje s strani staršev. Kaj lahko povemo o Magdaleni, Nikolaju, Pandori, Sofiji, Teodoru, Zahariji in Avreliju, ki se večino časa družijo z Benediktom in Frančiškom? Razen, da so popolnoma passé? Nič.
Ostanejo samo še imena, ki ne spadajo v nobeno od zgornjih skupin. Ljubiša, Luna, Makalonca, Mirta, Nedeljka, Noel ter Ognjeslav bodo večino življenja preživeli v iskanju romantične rime na svoje ime, Orijana, Pina, Rastislav, Šarika in Taras s Tiborjem pa bodo v vsaki seminarski dobili pod podpisom lepo rdečo vijugo avtomatskega črkovalnika. Če bi bilo od imena odvisno [2]Ne, numerologi, ni možno. kje bo nek človek v življenju pristal bi Vivijana, Vojteh, Žužana, Adelajda, Bistra in Amata končali na izredno nenavadnem kraju.
Na strani Statističnega urada Slovenije se da najti najpogostejša imena, ki se prvič pojavijo po osamosvojitvi. Mogoče sem res malce nesramen in konservativen, vendar si ne morem pomagati, da se ne bi pri Tian, Mai, Zai, Rubi, Altina, Gentrit, Fjolla, Anais in Sumeja, kar malce nasmejal. Očitno imajo v porodnišnicah po novem izredno tresoče roke, saj delajo neverjetno veliko tipkarskih napak. Tako je iz Davida nastal Davud, iz Žana Džan, Klara je postala Kiara, Ana pa je na zagotovo veliko nejevoljo staršev na rojstni list dobila zapisano Hana.
Statistika tudi pravi, da obdobje Mihatov, Lukatov, Janov in Nejcev še ni popolnoma mimo. Tudi dekleta so še vedno Nika, Eva, Sara in Lara…. Obstajajo pa ljudje, ki iščejo pozornost z imeni iz nadaljevank, [3]Uboge Esmeralde filmov in ostale pop-kulture, s tem pa ustvarjajo mladino nove dobe, katerih imen se bo za nas težko privaditi…..

References

References
1 Ubožec.
2 Ne, numerologi, ni možno.
3 Uboge Esmeralde

24 comments

 1. Merigona – Starši, ki dajo otroku takšno ime so očitno ljubitelji zelišč :S
  Diellza – Bog ve, koliko časa sta starša preživela na dializi, preden sta dala otroku takšno ime . . .
  Bleron – Draga, kaj če bi najinemu sinu dala ime v stilu LOTR
  Deen – Dragi, najin sin bo gay, dajva mu vsaj ime v stilu
  Gentrit – ??? O.o

  Šalo na stran. To je žalostno.

 2. Ažbe ni slab. Uletiš na polcijsko postajo in se začneš dret, kje je moj Žbe?! :mrgreen:

  Drgač pa moj froc, if any if when, bo mel vsaj 4 črke z nekim sozvočjem s priimkom. 😎

 3. Men je medicinska sestra obakrat pri vpisovanju imen otrok rekla, da hvala bogu za kakšno normalno ime brez x-ov in y-ov. 😈 Sta pa Aleksej in Filip.

  Redka imena – da, nova imena – ne. To je moje mnenje.

 4. Kdor da otroku “otroško” ime, po moje ni zrel za to, da bi otroka sploh imel. Kot da se ne zavedajo, da bo ta otrok enkrat odrastel. Kot da si tega sploh ne želijo. Predvsem mamice bi svoje sinčke zlate imele najraje kar do smrtne postelje privezane na sebe. Bolj kot je ženska fuknjena, bolj otroško ime da svojemu otroku. In bolj bo ta otrok trpel, ko odraste. Ne zaradi imena samega, ampak zaradi staršev, predvsem mame.

  Skratka po moje neumna novodobna imena niso problem, ampak so simptom večjega problema.

 5. @Us Bilo bi perfektno :mrgreen:

  @psyhoticoverdrunk Kaj naj rečem… Tvoj komentar je primeren uri pisanja in tvojemu takratnemu agregatnemu stanju 😆

  @Sakir LOL, you fool 😆 Upejmo, da bo pou tok brihtn, ko ata Sakir 🙂

  @spominčica Filip zveni super, kje si pa našla Alekseja? Drugače se pa strinjam z zadnjo povedjo 😉

  @bubašvabe Pa sej ne veš, mogoče so pa enako naši stari starši razmišljali o Mihatih in Dejanih, ko so prišli v modo. Mogoče se nam bo uspelo privaditi? 🙂

 6. Tudi jaz se strinjam z zadnjim stavkom Spominčice 😉

  Sicer pa sta zadnjič moja dva imela resnično bedno debato okrog imen; “če bi bila deček, bi bila Robert ali Borut, nisva bila kaj preveč izvirna.” Am, kaj? Od kje potem ideja za poimenovanje po čarovnici?

  Sicer pa je res, predvsem krajša/pomanjševalna imena znajo biti problematična. Naj ali pa Gaj skoraj ne bi mogla biti center v slovenski košarkaški reprezentanci 😉 Ja, dikriminiram na podalgi imen, očitno 😛

 7. @nf:Aleksander je predolgo ime in zanj obstajajo vse mogoče in nemogoče izpeljanke. Če bi hotela, da mojega sina kličejo recimo Aleks, bi mu bilo tako tudi ime. In Aleksej se mi sliši veliko “mehkejše”, nekako primerno tako za malčke kot za enkrat odraslo osebo.

 8. Jaz prihajam iz globokega podeželja in obožujem redka, stara, slovenska imena, kot so Cecilija, Rozalija, Ožbolt, Filip, Liza, Katka, Neža.. To so sovaščanom zelo grda imena, kar mi je zelo všeč, da jih ne bodo ponovili za mano. Ko sem eno izmed njih dala moji miški, mi je soseda iskreno povedala, da gršega imena ji pa ne bi mogla dati. Če je vam tako grdo, potem je gotovo lepo ime sem ji odgovorila z veselim nasmehom.

 9. @Martina Ne vprašej 🙂

  @Medea Oh, pa kako :mrgreen:

  @spominčica Po mojem mnenju je ime malce nenavadno, izbira je pa seveda tvoja 🙂

  @anka Odlična imena. Lepa so in zvenijo slovensko. V današnjem času pa so očitno res več kot izumrla :/

 10. Meni se pa zdi, da je vedno več otrok poimenovanih s starimi imeni. Poznam otroke z imeni: Nace, Tereza, Roza; Filipov je veliko. Než prav tako…

  Zaposlena sem pa v šoli in kakšnih imen vse že nisem srečala! Ja, tudi izgovoriti jih že nisem znala…

 11. Davud je ime staro tisočletja…ki ga še danes uporabljajo muslimani in židje. Prav tako kot Jakub in podobne zadeve…
  Pač niso vsi navdušeni nad Slovenskimi ali Ameriškimi oblikami imen in se glede na svoje korenine in morda versko prepričanje raje odločijo za originalno različico…

  Sama sem otrokom izbirala imena, ki imajo lep pomen in pa da pašejo v Slovenski in Arabski prostor in potni list…Imena, ki so lahko izgovorljiva za vse ljudi tega sveta…

  Skratka najbolj pomembno se mi zdi da ima ime nek pomen in zgodovino in pa da je lahko za zapomnit in uporabno kjerkoli a svetu.

  lp, bata

 12. Imena, za katera nekateri pravite, da so lepa stara slovenska, niso čisto nič drugega kot poslovenjena židovsko/krščanska imena, ki so jih k nam skupaj z biblijo prinesli in nam jih vsilili naši nekdanji zahodni gospodarji. Lepa stara slovenska imena so čisto nekaj drugega. Evo en dokaj izčrpen seznam: seznam slovenskih imen

 13. na ime se zelo hitro navadiš….tako da zadnji stavek ne drži… :)…..jaz pravim..otrok mora biti poseben zaradi samega sebe, zaradi tega, kar je, ne zaradi imena, zato mi je iskanje pozornosti z nenavadnimi/šik imeni popolnoma nesmiselno

 14. Sem kliknila na povezavo, ki jo je popnil Bubašvabe in se zazrla v lepo staro slovensko ime Debeloglav, ki popolnoma paše na omenjeno spletno stran. 🙂

 15. @Nataša: Ja glej, mi smo Slovenci in širše gledano Slovani. Naša stara imena so (bila) takšna, kakršna pač so (bila). Lahko se zmrduješ nad njimi in na sploh nad našim jezikom in našimi kulturnimi koreninami, zanikati jih pa ne moreš. Marija, Jože, Ivan in Franc pač niso slovenska imena, pa so ti lahko še tako lepa, ampak so imena naših zavojevalcev, ki so nas pred kakim tisočletjem podjarmili in nam vsilili njihovo kulturo. Samo toliko, da veš…

 16. Ma veste kaj, meni se zdi pa neumno razpravljat o imenih..pač vsak ima svoj okus..osebno se sicer ne strinjam s tem, da se otrokom daje neka čudna in tuja imena ampak vsi smo po svoje narejeni ane:) živimo v moderni dobi tako,da po moje bo vedno več čudnih imen hehe..sama ne bi nikoli dala otroku tipično slovensko al pa srbsko ime ampak bi izbrala neko zlato sredino oz. ime iz katerega se ne bi posmehovali otroku:)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja