Fajstgljup

Na priljubljenem socialnem omrežju mularija moje generacije (+- 2 leti) danes množično kopira in lepi tale zapis:
“Nisem imel iPhona, ne laptopa, ne Xboxa. Igral sem se skrivalnice, vozil kolo, sestavljal lego kocke, ko se je stemnilo sem šel v hišo. Mama me ni klicala po mobitelu, ampak je z okna vpila: PRIDIII NOTEER!! Namesto Facebook-a sem se igral s pravimi prijatelji!. Ni bilo antibakterijskega gela, imeli pa smo blato in zemljo. Vsako jutro smo gledali Tom & Jerryja. Lepo otroštvo! Prilepi si to na zid, če si kdajkoli pil vodo iz šlaufa, jedel zemljo, pesek in še marsikaj drugega in preživel! ;”
Ok.
KAJ?!?
Rad bi spoznal tepca cepca, ki je uspel spisati to mojstrovino in mu posodil good ol’ z-gajžlo-čez-hrbet.
O čemu govori?
Prvič slišim, da imajo vsi današnji otroci drage igralne konzole in i-Zadeve. Prvič sem tudi zaznal, da je naša generacija kup na jedrsko sevanje odpornih zemljojedcev, ki bi sredi zime v Sibiriji uspela brez kakršnihkoli pripomočkov [1]antibakterijskega gela, očitno z le malo težavami preživela napade s strupenim plinom (ali pitje vode iz cevi, kakor vam je ljubše).
Komu se zdi narobe, da mame namesto raznih grljavih prvin uporabljajo telefone, naj dvigne roko. Vem samo, da sem brez skrbi v osnovi šoli lažje zadihal šele, ko sem dobil prvi mobilni telefon, ker sem na izobraževanje hodil v precej oddaljen kraj in so se velikokrat pojavljale logistične težave s prevozi domov. Ampak… NE: gremo se zadirat čez dvorišča ob blokih in tvegati, da nas kateri od sosedov toži zaradi poškodbe slušnih in moralnih predelov možganov… “Almir, nehaj brcat košarku da neboš rastrgu šipu pa prit gor če ne ti dam fljosku!
Tudi risanke so prelep spomin na naše otroštvo, ja. Če le ne bi bile popolnoma kontradiktorne prvemu delu zapisa. Človek, ki je vkup pometal te traparije očitno nima ravno neke bleščeče kmečke pameti, predvsem pa se mu pozna manjši primanjkljaj osnov logike. Je mar visenje pred televizijo ob buljenju v pol-nasilne, pol-namišljene podobe precej drugačno od igranja strelskih in dirkaških iger in filmov, ki iz leta v leto postajajo vse bolj realistični?
Kdorkoli je že spisal to umetnijo…poslušaj…. Facebook? Pravi prijatelji? Kateri pa so tvoji pravi prijatelji? Tisti, ki so “lajkali” ta zapis, ali tisti s katerimi si kot majhen zemljojed ob potički iz mivke in žlahtnem požirku vode iz centrifugalnega nastavka za vrtno cev izmenjaval dvodimenzionalne kartice s smrkci in poslušal mamino dretje z balkona… od takrat pa jih nisi videl ne slišal nikoli več….
Vse do pojava Facebooka….

References

References
1 antibakterijskega gela, očitno

11 comments

  1. Je morda pisec zgornjega dela jedel memile? Drugače pa ja ko sem bil jaz mulc (kar sem še vedno) nismo zgornje kozole še spljoh obstajale in tako naprej pač se strinjam popolnoma s tabo.. Eni majo preveč časa in preve e-prijateljev…

  2. Bi napisala kakšen pameten komentar, pa nimam časa, ker se moram igrat s svojim sinom, saj nima i-zadev. Bogi otrok, mu mama skoz za vratom stoji, da slučajno ne bi pojedel kaj peska… 😉

  3. @nmohoric Že dolgo ne. In res je težko razumeti, kako lahko nekateri pri ~20 letih pogrešajo otroštvo. C’mon.

    @m Upam, da mu bosta kaj kmalu kupila enega iPada, ker bo drugače pojedel ves pesek iz peskokopa.

    @Sakir That’s why we love you.

  4. Nimam iPhona, ne laptopa, ne trdih diskov. Igral se bom skrivalnice, vozil bom kolo, sestavljal bom lego kocke, ko se bo stemnilo, bom šel v hišo. Mama me ne bo klicala po mobitelu (ker so mi ga vzeli kriminalisti), ampak bo z okna zavpila: PRIDIII NOTEER!! Namesto Facebook-a se bom igral s pravimi prijatelji!. Vso jutro sem gledal kriminaliste, ki mi brskajo po sobi in delajo zapisnike. Lepo jutro!
    Prilepi si to na zid, če si tudi ti imel danes zjutraj hišno preiskavol!! :)))

    ta je zdej moderna na šentvidu.

  5. Ne še. Itak sem imela pa več sreče kot pameti, ko slik nisem pošiljala naprej. Ker če ne bi znala bit v težavah. Itak so pa že dobil pravega. Tak da verjetno niti ne bodo kej naprej drezal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja