Ne razumem

kako, da večina ljudi ne premore niti tiste malenkosti filtriranja, ki je potrebna, da se izognemo neumnim podatkom [1]nalašč ne pišem “infromacije” ker so informacije nekaj, kar je uporabno. tipa novic na 24ur.
Mislim, zakaj bi kdo hotel vedeti kako je bila oblečena neka popolna tujka na neki medijsko znani prireditvi? Koga zanima katera dva zvezdnika sta po novem par? Zakaj bi kdo hotel videti nekoga, ki si z malce ekscentričnimi nastopi dela sramoto?
Če katerega ljubitelja resničnostnih šovov povprašaš, zakaj jih gleda, bo najbrž odgovoril:”Ker so nastopajoči tako neumni.”  Pa daj no, resno? Samo zato, ker so nekoga s pomočjo zrežiranih, rezanih ali kako drugače obdelanih scen predstavili kot malce zaostalega ali “neumnega” je to kar naenkrat zanimivo?
S televizijo sem se skregal že pred davnimi časi. Enostavno je ne gledam. Ker pa so te škatle vsepovsod velikokrat ob mimohodu ujamem kakšen košček teh bedastih zabijalcev časa. Kar ne morem verjeti je, da ljudje dejansko padajo na takšne poceni finte, kot so tam uporabljene. Ampak padajo. Kot prilepljeni vsak teden, dan ali uro sedijo ob ekranu in z raznimi vzkliki spremljajo odločitve žirije, glasovanja ali provokatinvih izborov, se smejejo tistim, ki so posebej izbrani za “odstrel” – torej tistim, ki naj bi bili “neumni” in se čudijo temu, da dejansko obstaja nekdo, ki je bolj bedast od njih.
Pa je res velika razlika med tistim, ki je pripravljen iti na resničnostni šov in tistim, ki je pripravljem požreti tone in tone neuporabnih podatkov samo za učinek provokacije, ki zbuja različna čustva pri gledalcu? Je res velika razlika med tistim, ki na račun zavajajočih naslovov člankov pobira velikanske denarje in se z lažnimi podstranmi in umetnimi kliki okorišča z naslovom “najbolj obiskana spletna stran” in tistim, ki se mu zdi zanimivo, da je kraljica Elizabeta avtomehanik?
Velikanski kupi retoričnih vprašanj, vem. Mogoče bodo vzpodbudila koga, da se malce zamisli.
Večina prebivalstva na svetu ima očitno zelo zamašen, ali pa slabo razvit detektor za (oprostite izrazu) sranje. Kaj mislim? Če se pod kategorijo “šport” skrivajo naslovi o ločitvi nogometaša in manekenke, če se pod politiko jemlje zapis o domnevni korupciji v neki od Boga pozabljeni občini, ki je že tako poln nepreverjenih informacij ampak samo domnev, tukaj nekaj smrdi. Zagotovo v ozadju obstaja nek namen, ki je skrit pred naivnim bralcem.
Če se pod imenom “resničnostni šov”  in “zabavna oddaja” predstavlja zrežirano, čas zabijajoče in brezpredmetno skropucalo,  je nekdo nekje izkoriščen, nalagan in zavajan.
Kmetija, bar, bigbrother, slovenija ima talent… Vse v njih je tako očitno. Skrbno izbrani “igralci,” ki se še kako dobro zavedajo koncepta resničnostnih šovov [2]razen pri SIT delajo različne scene, včasih tudi čez mejo dobrega okusa, zato da se najde čim več ljudi, ki se lahko posvetijo mislim:”boljši sem od njih.”
24ur z vsemi umetnimi podstranmi, mmc, slovenske novice… Na sto kilometrov se zavoha smrad prisiljenega senzacionalizma in velikih zaslužkov na račun ubogih v duhu. Mediji naj bi bili neka izredna veja oblasti, ki skrbi za nadzor nad demokratičnimi prvinami v politki. Ne vem zakaj se mi zdi, da nekateri izgubljajo verodostojnost nekaj stopenj pred političnim dogajanjem. Že pri naslovnicah se postavlja vprašanje koliko so njihova poročanja verodostojna.
Kaj je rešitev? Samocenzura!
Hitro se moramo naučiti, da ni vse na svetu zlata vredno. Če je nekaj všeč širšim množicam še ne pomeni, da je dobro. Nekaj kar vzbuja kvečjemu negativna čustva in posmeh je SLABO ne pa zanimivo in smešno. Kako malo morale nam je še ostalo?

References

References
1 nalašč ne pišem “infromacije” ker so informacije nekaj, kar je uporabno.
2 razen pri SIT

22 comments

 1. pomiri se in dihaj 🙂
  saj ljudje tudi (celo) kupujemo traparije, zakaj pa nebi pasli firbca na njih 😀
  npr. zakaj za vraga kdo kupi svinjsko drag super športen avto, da mu potem ob vožnji možgane nabija v rit (ali pa obratno), ker je vzmetenje pač trdo 🙂

 2. se strinjam ja, nekatere novice so res povsem brezvezne in praktično redkokomu sploh kaj koristijo. Ampak nekaj pa morajo napisati ane.
  @NoMercy tvoj primer ga zmaga. =D kar je res je res, ampak tak avto si verjetno kupiš, ker si ga je vseeno v užitek voziti. Ali pač?

 3. Se strinjam!
  Ampak folk rab potrditev, da ni sam najbolj butast, bebast in degeneriran.
  Televizijo sem tut sam skenslu že predolg nazaj in na 24kur grem samo vsake tolk časa, da preverm, če sem še normaln in se mi že samo naslovi zdijo preveč butasti, da bi bral.
  Problem pri vsem tem pa je, da na dovoljen nizek nivo izginja tut zagon za neki boljšga pri gledalcih, zato pravm, da žvimo v dobi mediokrnosti, ker karkoli več od nič je že fantastično.

 4. Eh ja, pač ne gledaš in si zmagu. Greš na sprehod, prebereš knjigo, se družiš samo z ljudmi, iz družbe katerih boš potegnil nek intelektualni stimulans in napredoval v širjenju lastnih obzorij. Pol pa odpreš en pir in se usedeš s kakimi manj intelektualnimi in odklopiš. Ampak TV je pa mass media in to je največje zavajanje in kontroliranje ovac. Na internetu se še lahko izogneš temu, pa še to odhaja:
  http://www.ted.com/talks/eli_pariser_beware_online_filter_bubbles.html
  Dobr video, ma poanto. Sajt je pa edn redkih res dobrih.

 5. @Sakir Oh, saj mediokracija (mediokrativnost? mediokrnost?) je v večini primerov čisto užitna, vsaj iz sociološkega vidika da vedeti, da se moči zdolgočasene množice pač ne da ustaviti. Problem je le pri posameznikih, ki se narobe odločijo že pri takšnih malenkostih kot je televizijski program.
  @Snowblind Imaš prav čisto v vsem. Internet se obnaša kot vsako zbirališče skupin ljudi: na začetku vlada prijetno vzdušje, ko ga odkrije širša množica se stvari spremenijo in se vse skupaj raztrga, razvleče in sčasoma izpljune v čisto novi obliki. Kot facebook po tistem, ko se je nanj preselil GZ in Netlog :mrgreen:
  TED in zgornji posnetek sta super, ampak le redko najdem na njem kak video v mojem interesnem območju. Poznaš še kakšnega iz podobne tematike? 🙂

 6. Ja, gledaš tv, da dobiš občutek, kako so drugi vsi neumni, zato, da imaš občutek, da si ti boljši od njih?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja