Blokiranje spletnih strani

Pri brskanju po spletu velikokrat naletimo na spletne strani, ki jih iz kakšnih osebnih razlogov nočemo videti, ali pa nam gredo le malce na živce. Kaj v takem primeru storiti?
Z Googlom se seveda da najti različne programe, ki filtrirajo spletne strani, vendar je včasih dodaten proces v ozadju med brskanjem po internetu kvečjemu v breme kot v pomoč. Kadar imamo spletnih strani, ki jih bi radi blokirali bolj malo, lahko uporabimo alternativni način:
Spremeniti moramo sistemsko datoteko, po imenu “hosts.” Spodaj so navodila za dva operacijska sistema (XP, Win7), uporabniki Linuxovih distribucij tako ali tako obvladajo te zadeve, applovci pa imajo dovolj denarja, da najamejo računalničarja. [1]Ne? Pa ne bi kupili tako dragega računalnika…
POZOR: S spreminjanjem sistemskih datotek lahko ogrozimo delovanje računalnika, zato se spodobi narediti varnostno kopijo datoteke, ki jo bomo “obdelali”.

NAVODILA:

Za uporabnike Windows 7 (in Vista): [2]Dejansko kdo uporablja visto?

Glede na to, da je datoteka “hosts” sistemska datoteka, bo njeno spreminjanje malce težje [3]Ni cela znanost, brez skrbi.
Kliknemo na “Start[4]Oz. tisti gumbek levo spodaj na zaslonu. in v okence za iskanje napišemo “notepad“.
Malce višje se nam pojavi beseda “Notepad” s primerno ikono. Nanjo kliknemo z DESNO miškino tipko in izberemo možnost “Run as Administrator” (Zaženi kot Administrator).
Odpre se nam dobra stara beležnica. V njej izberemo zgoraj levo “File“, “Open” in odpremo sistemski disk (ponavadi C:).
Nadaljujemo v mapo “Windows“, potem “System32“, naprej v “drivers” in nato v “etc” .
Tam izberemo prej omenjeno datoteko po imenu “hosts” in kliknemo “Open” (Odpri).
Sedaj imamo v Beležnici odprto datoteko, v kateri pišejo neke čačke. Ignoriramo jih in se postavimo na njihovo dno. Napišemo:
127.0.0.1  ime.strani.ki.jo.hočemo.blokirati
PRIMER:
Torej, če želimo blokirati recimo stran “dajana.blog.siol.net” napišemo:

127.0.0.1 dajana.blog.siol.net

Na koncu svoje delo shranimo (File->Save) in zapremo Beležko. Tako računalnik sam od sebe preusmeri vam “priljublene” strani na prazen naslov. Če ponesreči zaidemo na tisto domeno nas pozdravi prelepa belina neonečaščenega koščka interneta.
Kadar imamo več strani, ki jih hočemo zablokirati, dodamo vsako v svojo vrstico. Če jo hočemo [5]Zakaj že? spet videti, sploh ni nujno, da jo izbrišemo iz datoteke, ampak lahko pred vrstico dodamo znak “#” in jo bo računalnik pri svojem delu ignoriral.
Za uporabnike Windows XP:
Postopek pri ikspejih je precej podoben zgornjemu. Odpremo Windows Explorer (Raziskovalec) ali My Computer in odpremo sistemski disk (ponavadi C:).
Na njemu najdemo mapo Windows, v njej pa System32.
Ko je odprta, kliknemo na “drivers” in “etc” , kjer se nahaja datoteka “hosts” ki je tokrat pomembna.
Da se bo počutila še pomembnejšo jo malce poščegetamo z miškinim kazalcem in ji namenimo DESNI klik. V podmeniju izberemo “Open with” nato pa programček “Notepad” (Beležnica).
Ko je datoteka odprta v njej vidimo besedilo. S kurzorjem se postavimo na dno teh nerazumljivih krac in v novo vrstico napišemo:
127.0.0.1 ime.strani.ki.jo.hočemo.blokirati
PRIMER:
Če želimo naprimer blokirati stran dajana.si napišemo:

127.0.0.1   dajana.si

in datoteko shranimo (“File”->”Save”).
Kadar imamo več strani, ki jih hočemo zablokirati, dodamo vsako v svojo vrstico. Če jo hočemo [6]Zakaj že? spet videti, sploh ni nujno, da jo izbrišemo iz datoteke, ampak lahko pred vrstico dodamo znak “#” in jo bo računalnik pri svojem delu ignoriral.
Srečno pri filtriranju vsemogočnega interneta. 😉

References

References
1 Ne? Pa ne bi kupili tako dragega računalnika…
2 Dejansko kdo uporablja visto?
3 Ni cela znanost, brez skrbi.
4 Oz. tisti gumbek levo spodaj na zaslonu.
5, 6 Zakaj že?

14 comments

 1. Call me stupid, ampak zakaj bi hotu karkoli blokirat? :mrgreen:
  Drgač ma pa lisička dobr dodatek za te zadeve, pr katerih lahko nastavš tut geslo, torej no more porn for kids, but only kids. 😀

 2. Če pa uporabljaš Google Chrome, pa pride prav brezplačno programsko orodje Personal Blocklist. :D(vsaj tako piše v današnji številki Računalniških novic)

 3. @Sakir Kaj pa vem…. Samocenzura? Poskus ohranjanja še zadnjega kančka zdrave pameti, ki ga nekatere pisarije in slike po spletu ribata kot mlinski kamen?
  @m Boš možu nastavila blokade do strani o športu, da si bo vzel malce več časa zate? ^^

 4. Potem se pa jeziš in čudiš, če ti kdo slučajno reče, da se na računalnike spoznaš in te obupan prosi za nesvet.
  Raje piši o belem zajčku, če ne želiš begati uboge smrtnike 😉

 5. @Prome Ti si štručko ^^ Se mi je zdelo, da sem pozabil omeniti ta detajl. Tako je, deluje za vse brskalnike na sistemu. Če želimo stopnjo višje, torej blokada za vse računalnike v omrežju, pa se moramo igrati z nastavitvami routerja.
  Katera stran je bila, pa raje ne napišem, da ji ne naredim še več dodatne reklame ^^
  @m Uporaba malce kompleksnejših funkcij v računalništvu še ne pomeni, da poznam vse stvari na svetu, ki so povezane s temi stroji…. Posledično tudi ne poznam vsega kar gre lahko narobe.

 6. Js mam zdj novo teorijo. Vedno, ne glede na to kakšen problem majo, rečeš: “Joj, virus maš. Formatirat bo treba, ampak js tega ne znam.”
  Po parih formatih se bojo naučil googlat al pa ne bojo več tebe sprašval. ^^

 7. Haha. ^^
  Če te pa za ozadje uprašajo pa povej da ti tut ne znaš, ker maš že skos istiga 😀
  al pa predlagi, da majo fotko na namizju pa jo odprejo vsakič k nč ne delajo ^^ xD

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja