Kdor kolesari, zlo ne misli.

Mislim, še vedno se najdejo nekateri nedeljski kolesarji, ki se ob vikendih spremenijo v male armstronge in robiče in pogumno nastavljajo svoja draga kolesa preklinjajočim divjakom na zelo prometnih cestah. Ampak samo dokler jih ne uščipne v križu, ali zgrabi kakšen manjši krč v mišico. Potem se v lepem cikcaku odpeljejo približno po robu ceste nazaj domov.
Po mojih izkušnjah je večina tistih mirnih kolesarjev nasmejana in obzirna, ko jih srečaš ti pa lepo pomahajo ali pokimajo v pozdrav. Na kakšni ozki  cesti prileti še kakšen glasen “živjo!” Včasih, ko najbolj grizeš v izjemno strm vzpon, pa se sliši še vzpodbudna beseda ali dve.  In to vse na poteh, kjer je prometa ravno za vzorčno epruveto, kjer se taki rekreativci največ zadržujejo. [1]Ne v epruveti, na stranski cesti.
Taki kolesarji se ponavadi dobro znajdejo tudi na malce bolj natrpanih cestah. Ne izsiljujejo, ne vozijo po sredini ceste, ne vijugajo kot da je cesta njihova in neverjetno, ustavljajo pešcem na prehodih IN spustijo avtomobile mimo, kadar ustvarjajo kolono. [2]Da se moderne družinice lažje in pol minute hitreje pricuzljajo domov z nedeljskega izleta v velikem enoprostorcu
Ne vem, od česa je odvisno, kako vozimo in koliko spoštujemo prometne predpise. Najbrž vpliva predvsem sam karakter človeka za volanom ali na trdem sedežu. Vsepovsod pa so seveda izjeme…
p.s.
Prehitevanje kolesarja z ogledalom tik mimo levega komolca je brezobzirno, nepotrebno in predvsem nevarno. [3]Not even slightly cool! Hvala 😀

References

References
1 Ne v epruveti, na stranski cesti.
2 Da se moderne družinice lažje in pol minute hitreje pricuzljajo domov z nedeljskega izleta v velikem enoprostorcu
3 Not even slightly cool!

3 comments

 1. Marsikaj lahko kolesar doživi na naših cestah. Dostikrat so vozniki tisti, ki želijo opozoriti, da imajo predvsem njihovi avtomobili prednost.Vendar tudi kolesarji, ker imajo največ skrbi predvsem “sami s sabo” pozabijo, da velikokrat ogrožajo sebe in ostale udeležence v prometu.
  imaš prav ko praviš, da na različnih gorskih poteh teh težav ni. Prejšnji teden, ko sva s kolegom krenila iz Ljubljane v smeri Soriške planine proti Bohinju, na tem delu ceste ni bilo voznika, ki naju nebi pozdravil. Pazili so pa na nas posamezne kolesarje vsi udeleženi na tej poti.

 2. @drmagnum
  Absolutno se strinjam, da je kultura vožnje diferencirana tudi glede na pokrajino in prebivalstvo. V naših dolinah včasih še zavirajo ne in te mirne volje prehitijo v škarje. Pa kolesarjev sploh ni tako veliko, da bi hudo ovirali promet.
  Tudi na tisti poti, ki jo omenjaš na tvojem blogu, proti Jezerskem (sicer prava kolesarska avtocesta) nihče ne vozi preventivno in pazi na brcače… Ampak nisem bil velikokrat tam, tako, da se lahko motim (:

 3. Js grem samo po stranskih cestah. :$ Mene je strah unih glavnih, prometnih cest. :$ 🙂
  khm…
  not sure anymore… it will probably go private 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja