Včasih je divje

Naj najprej opozorim, da bodo naslednji štirje blogi (vključno s tem) najbrž izgubili še tiste nekaj kvazi kvalitete, ki jo imajo ponavadi. Presneti smejčki in butaste stave! Tako, pa začnimo:
Če kolesariš po cesti, ponavadi vedno naletiš na promet. Včasih pa je ta promet precej čuden.
Enkrat sem brcal, zatopljen v svoje misli, ko sem za seboj zaslišal ropot. Zdelo se mi je, da je za menoj star traktor, ali kaj podobnega, ker pa me je začel prehitevati sem se počasi ozrl… in skoraj zapeljal s ceste. Kakšen meter od mene se je pojavil črn obraz mladega cigana roma, ki je visel skozi okno razpadajoče stare Vectre. Od groze in črnega dima iz izpušne cevi sem se moral ustaviti.
Spet drugič je tik pred ovinkom za menoj pripeljal avto in zavrl. Ko sva prišla skozi ovinek do daljše ravnine na precej široki cesti, me ni in ni hotel prehiteti. Pogledal sem čez ramo in videl… kaj drugega kot prenašminkano blondinko v Twingotu (začuda brez tistih trapastih trepalnic na lučeh), s snajperistično pozo na volanu in precej zmedenim pogledom. Ker je nekje globoko v meni nekaj kavalirja, se mi je ubožica zasmilila in sem nahitro zapeljal z roba ceste. Z rahlim priklonom in gibom roke sem ji vljudno pokazal, da lahko odpelje mimo mene. Kljub temu, da nisem stal na vozišču, sem pred tem za vsak slučaj stopil na desno stran kolesa. Ziher je ziher.
Naslednjič sem poganjal v rahel vzponček, ko je za mano priropotal traktor. Ali pa terenec. Njegov zvok je najbolj spominjal na padanje pločevine po dolgem pobočju skozi čredo krav in leskovo grmovje pri katerm na vsakem steblu visi po ena prazna konzerva. Mogoče pa pretiravam. V glavnem: ropot se je povečal, zato sem sklepal, da me poskuša vozilo prehiteti. Čakal sem, da ga na levi strani  ujamem v kotičku očesa. Nič. Še večji ropot, grozno topotanje in renčanje. Spet nič. Tvegam in spet pogledam nazaj. Stara Octavia, v njej starejši možakar, premika pa se kot polž. Naredim mu uslugo in malce pritisnem na zavore. Počasi se pririne mimo mene, do vrha klančka pa nekako uspe prestaviti v tretjo prestavo (upam, da ni bila druga).
Najhujše pri vsemu temu je, da se mi take in podobne stvari ponavadi dogajajo na približno istem, kakšen kilometer dolgem odcepu neke stranske ceste.

2 comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja