Govor

“Ljudje govorijo, ker se bojijo tišine. Govorijo mehansko, glasno ali vsak zase, opijanjajo se s to zvočno kašo, v katero se pogrezne vsak predmet in vsako bitje. Govorijo o dežju in o lepem vremenu, govorijo o denarju, o ljubezni, o ničemer. In tudi ko govorijo o svoji najbolj vzvišeni ljubezni, uporabljajo besede, ki so bile izrečene že stokrat, stavke, obrabljene do kosti. Govorijo samo zaradi govorjenja. Izgnati hočejo tišino …”

~Andreï Makine – Francoski testament
…Ena od stvari, ki je predstavljena v tej avtobiografski knjigi je pisateljevo odraščanje. Po kronološkem zaporedju bralec spremlja, kako je avtor v različnih fazah otroštva doživljal različne stvari. Z zgornjim citatom predstavi razmišljanje v trenutku, ko ugotovi, da je njegovo otroštvo mimo in da ga domišljija in preprostost otroškega razumevanja zapuščata. Ob poslušanju babičnih zgodb je pred tistim doživljal različne občutke in čarobnost dogodkov, v trenutku spoznanja pa ugotovi, da babica govori ene in iste stvari, na enak način kot jih je pred leti….
Francoski testament je knjiga za letošnjo maturo, tole pa je bila samo majhna vaja za esej, ki ga bom pisal v ponedeljek….

2 comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja