Ne razumem smisla verižnih sporočil

Vsaj ne na teh socialnih straneh, kot so Facebook, Netlog ipd.
Spomnim se, da sem nekoč (pred davnimi časi) po navadni pošti prejel neko verižno sporočilo, ki mi je grozilo z ne vem koliko leti nesreče, če ga ne pošljem naprej. Ker sem precej skromen človek in že takrat nisem hotel nekega “bogastva” in “sreče,” sem kaj kmalu opazoval kako papir gori z lepim modrikastim plamenom.
Že takrat se mi je postavilo vprašanje, kdo je napisal PRVO tako sporočilo. Je bil mogoče kdo izmed vodilnih Pošte Slovenije, ki je hotel prinesti podjetju malce več zaslužka? Je bil nekdo, ki ne mara poštarjev in je menil, da okrog prenašajo prelahke torbe? Je bila kaka osamljena ženska, ki je zelo rada videla njihovega poštarja in je želela, da jo večkrat obišče? Morda je…. Dobro teh scenarijev je ogromno (vsaj v moji glavi), rezultat vsakega od njih pa je jasen: dokazano je bilo, da so ljudje preprosto naivni.
Kmalu po dobi eksplozije uporabe e-pošte se je začel pojavljati spam (nezaželjena pošta). Pošiljalci le te danes z njo baje kar lepo zaslužijo, vsem uporabnikom pa gre verjetno na jetra.
Kaj imajo verižna sporočila veze s spamom? Veliko.
Spamerji za svoj zaslužek potrebujejo čimveč e-mail naslovov. Zbiranje teh, po neverjetno obširnem spletu, je zagotovo precej težak in dolgotrajen posel. Tisti najpametnejši štručkoti med njimi so kaj kmalu ugotovili, da je najlažje poslovati, če se paseš na neumnosti drugih. Potihem so razpisali denarno nagrado, za sezname mail naslovov, tisti z nekaj minut časa pa so naklepali verižna sporočila.
Ljudje, ki vsemu kar dobijo po pošti slepo verjamejo, ponavadi niso ne vem kako tehnično podkovani, zato posredujejo okrog maile brez slepih kopij v katerih so napisani prav vsi e-mail naslovi prejšnjih “norih posredovalcev.” In prav to se vedno dogaja. Ko takole sporočilo zaokroži po internetu, se napolni z velikanskim seznamom nedložnih žrtev, na koncu pa ga čaka požrešen in premeten štručko (g33k), ki bi si nadvse rad kupil najnoveši PS ali xbox, zato proda vse naslove spamerju. Voila.
Kar sem hotel povedati s tem je, da imajo verižna sporočila na mailu nek “point” in jih je nekdo zagotovo začel z določenim namenom. Kdo na tem svetu ima karkoli od tega, da posreduje sporočila prek storitev, ki prav nikamor ne zapišejo pošiljateljev in prejemnikov, mi pa nikoli ne bo jasno?
Mogoče jih pošiljajo ljudje, ki verjamejo v razno bioenergijo, alternativno medicino, astrologijo  (in tisoč drugih načinov, ki prinašajo premetenim prevarantom zaslužek) in si na tak način zagotovijo tistih 7 let sreče, poljub najljubše osebe jutri ob 3h popoldan in 1000€ od neznanega podjetja v Afriki.
Če kdo od takih bere tole objavo: izklopi računalnik in hitro z deskami zabij vrata in okna. Malo prej so na CNN, 24ur in celo Eurosport poročali o NLPjih in majhnih zelenih bitjih, ki se prehranjujejo s človeško neumnostjo in so ravno sedaj na poti k tebi na veliko pojedino.
Aja. In 2012 bo konec sveta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja