Namestil Ubuntu

Po prvih nekaj težavah z gonilniki za grafično kartico sem do sedaj z operacijskim sistemom zadovoljen. V bistvu več kot zadovoljen.
Če bo “človečnost za druge” (to namreč pomeni ta beseda v nevemkaterem jeziku) še naprej takole delovala, bom brez problema rekel: Windowsi adijo!
Kmalu sicer pričakujem probleme z nekompatibilnostjo določenih programov, ki jih bom potreboval, vendar se mi zdi, da bom takoj dobil rešitev ali pa alternativo na nemogoče velikem številu forumov za podporo.
O samem operacijskem sistemu:
Namestitev poteka z “Live CDja”. To pomeni, da se operacijski sistem zažene s cdja, pojavi se že pripravljeno namizje na katerem sta dve datoteki: mapa z predstavitvami OSa in Install datoteka.
Po zagonu Installa izberemo jezik (tudi Slovenščina!), nastavimo tipkovnico na slovensko, nato pa pridemo do težjega dela: razdeljevalca partricij. Najprej sem neuspešno poskušal naložiti Ubuntu v prazno particijo poleg windows, nato pa sem enostavno izbral:”Use all disc.” (sedaj mi ni prav nič žal 😉 )
Postopek nameščanja poteka precej hitro (oz. naj bi če imaš dovolj RAMa in hiter cd-pogon). Kmalu sveže pečeni (nameščeni) Ubuntu ponudi ponovni zagon.
Po pozdravnem zaslonu se prikaže okence za uporabniško ime in geslo (formalnosti….), nato pa namizje.
Od tam naprej naj bi šlo kot po maslu. Edina stvar, ki sem jo moral spremeniti je bila resolucija zaslona.
Poleg operacijskega sistema dobimo veliko prednaloženih programov, kot so Mozilla Firefox, Evolution (bralnik pošte…ja pa ja 😀 ), Gimp (odprtokodna alternativa Photoshopu), komplet OpenOffice za pisarno, nekaj predvajalnikov filmov in glasbe (ki delujejo odlično) in seveda nekaj miselnih iger.
Ravnokar sem za test prek USB kabla priključil telefon. Spominsko kartico in spomin na telefonu zazna izvrstno 😀

4 comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja