Dirka Okrog Slovenije – DOS

Večina ljudi verjetno ni opazila, vendar je v zadnjih dneh po naši prelepi državi že drugo leto zapored potekala Dirka Okrog Slovenije. To je ekstremna kolesarska preizkušnja, dolga 1182 km, ki jo najboljši prevozijo tudi brez spanja in le malo počivanja. Po organizaciji je močno podobna ameriškemu RAAMu (Race Across AMerica)
V četrtek 8. maja, ob 9h zvečer so se v Postojni posedli na kolesa in z 10 minutim razmikom štartali težki preizkušnji na pot.
Letos so organizatorji poskrbeli za prenos tekme “v živo”, saj smo lahko navdušenci spremljali nahajališče in hitrost tekmovalcev preko GPS sledenja, lahko smo si jih ogledali prek videoklicev (postopek je opisan na uradni strani DOSa, lahko pa smo tudi pregledovali redno osveževane rezultate.
Kot prvi je na cilj pripeljal naš “ironman” Jure Robič, s časom 40 ur 29 min in s tem drugič zapored postal zmagovalec naše ekstremne dirke. Drugi je bil Avstrijec Christoph Stras s časom 42:50:00, tretji pa zopet naš uspešen kolesar Marko Baloh (44:30:00).
Prijavljenih tekmovalcev je bilo 50 iz različnih držav, od tega velika večina Slovencev. Sodelovale so tudi 3 kolesarke, od tega dve Slovenki.
Zelo me preseneča tako veliko zanimanje, saj so nagrade za zmago, glede na njeno zahtevnost, veliko premajhne. Kot piše na uradni strani DOSa dobi prvi tekmovalec pri moških borih 1500€, drugouvrščeni 1000€, ostali do 5. mesta manj. Pri ženskah so te nagrade še nižje. Iz tega brez komplikacij lahko sklepam, da večina želi samo preizkusiti svojo vzdržljivost, kondicijo in si pridobiti čast.
Torej nekaj najboljših kolesarjev je že na cilju, ostali bodo, vso srečo!, kmalu tam. Večina prebivalcev naše države ni še nikoli slišala za dirko, nekaj jih ni vedelo kdaj je, malenkost nas je sproti spremljala rezultate.
Razlog: premajhna pokritost medijev. Razen dveh manjših člankov in posnetkov naših medijskih mogotcev o dogodku ni bilo ne duha ne sluha. Kaj hočemo. Naše kolesarstvo ne bo nikoli dovolj spoštovan šport, čeprav imamo kolesarja, ki šteje za najmočnejšega na celem svetu.
Vseeno se mi zdi, da je vsak tekmovalec, tudi tisti, ki je na cilj prisopihal šele danes, ali pa sploh ni prispel do Postojne, preprosto: CAR!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja