Gremo po Mirota v center

V prejšnjem zapisu sem omenil nekaj o tem, da se telefonov ne sme uporabljati namesto čajnih vrečk. Zadnji teden mi je namreč uspelo med mahedranjem z rokami v eno skodelico z ZELO sladkanim čajem vreči svojega starega, čudno oblikovanega, tisočkrat pohvaljenega Elm-a.
http://cdn2.gsmarena.com/vv/pics/sonyericsson/sony-ericsson-elm-metal-black.jpg
Eden izmed zadnjih dobrih telefonov iz generacije preminulega SonyEricssona [1]Zdaj se imenuje samo še Sony. mi je skoraj tri leta služil v…vsemu. Neverjeten je že podatek koliko tehnologije [2]Dovolj, za konkurenco vsem t.i. smartphoneom. so izdelovalci uspeli spraviti v eno tako zelo majhno škatlico, ki je tekla na staremu, dobremu in preizkušenemu Java operacijskemu sistemu, na kateremu ni šlo praktično nikoli nič narobe. Potem pa je prišla ta nezgoda in med tipkanjem smsov so se pričele pojavljati naključne črke, telefon se je sam od sebe ugašal, občasno je crknila celotna tipkovnica, ali pa zaslon… No, odločil sem se, da požrem nekaj ponosa in se odpravim po nekaj novega, dokler stari Elm še vsaj malo kreha, da bo za rezervo, če nova naprava pokaže težnje k pohodu na servis.
Po hitrem pohodu na spletno stran največjega državnega ponudnika mobilne tehnologije sem med ponudbo izbral tole:
http://cdn2.gsmarena.com/vv/pics/sony/sony-xperia-miro2.jpg
Sony-eva Xperia Miro, ki baje šteje pod nizkocenovne pametne telefone. Moja je v popolnoma črni barvi.
Glede na to, da je bil po letih uporabe izključno SonyEricsson-ovih izdelkov to moj prvi stik z Androidom, sem se neverjetno hitro ujel in priučil vseh uporabnosti. Vsekakor pa mi dovolite, da najprej povem, kaj me je najbolj zmotilo.
Ena reč je zagotovo Android 4.0, ki se hoče že ob prvem stiku povezat na vse možne internetne storitve, na katerih imaš račun. Ne vem zakaj bi hotel, da se moji podatki o geslih, stikih, e-mailih, smsih in dogodkih prenesejo na strežnike Googla, Facebooka, Twitterja in ostalih korporacij, tako željnih naših podatkov. Kar precej časa sem porabil, da sem izključil te sinhronizacijske funkcije, ki so prižgane že na default nastavitvah.
Naslednja reč je zagotovo baterija. Prejšnji telefon je vseboval prav vse funkcije, [3]minus touchscreen ki jih posedujejo zdajšnji pametni mobilniki, pa je kljub temu zdržal brez polnjenja od štirih dni, pa tja do enega tedna. Sicer je Miro nov in sem ga med spoznavanjem uporabnosti precej uporabljal in med drsanjem po zaslonu preživel kar nekaj časa (to je seveda porabilo precej procentov energije), ampak imam občutek, da baterije nad tri dni vzdržljivosti pač ne bom spravil. Tri dni!
Najhujši minus se mi zdi pa nič drugega, kot…kamera. Tako prejšnji, kot tudi zdajšnji mobilnik sta imela 5Mpx ločljivost fotografije, vendar je bil Elm neprimerno boljši od Xperije. Za primerjavo imam tukaj dve fotografiji, prva je s starega telefona, posneta enkrat lani, druga pa je posneta danes, z novo škatlico. Razlika je očitna:
SonyEricsson Elm:
http://ubuntuone.com/775NIeZzViTbSJPgKGx1pR
Sony Xperia Miro:
http://ubuntuone.com/5uOnK17vnPslr61EMCE4uw
Kaj bo prinesel čas in daljši rok uporabe pa bomo še videli. Definitivno bom poročal.

References

References
1 Zdaj se imenuje samo še Sony.
2 Dovolj, za konkurenco vsem t.i. smartphoneom.
3 minus touchscreen

12 comments

 1. tri dni!!!

  dokler ni polnilec stalno vključen v šteker pri nočni omarici in ga sploh nikoli ne izklopiš (aja, razen ko greš za cel dan na faks), se nimaš sploh kej pritoževat! 😀

 2. Tina je čisto prepogosto ime. :mrgreen:

  @frutina Če povem po pravici sem šele po objavi bloga opazil, da ima nov telefon na objektivu še zaščitno nalepko. No, tudi po odstranitvi so rezultati kvečjemu porazni. Drugače pa bomo nekoč dočakali čase, ko nam bo še 13Mpx čisto premalo. ‘Till then… :mrgreen:

  @tina Tri dni je optimistična ocena. Sicer pa že cel teden poslušam o svojem, po novem STACIONARNEM, telefonu od ene lastnice Elm-a. 😐

 3. Torej imaš sedaj namesto vrečke za čaj desko za rezanje. Ali pa loparček za ping pong…ne ne, dska za rezanje se mi bolj dopade. Bolj uporabno zveni.

  Te “smart” phoni grejo meni na jetra. Povezali bi se na 100 različnih storitev. Še posebej FB app je nadležen, ki se ga za nameček še odinštalirat ne da. Pa še dragi so, sploh meni, ki mi je že 100 eur za telefon dat preveč.
  O bateriji rajši sploh nebi…

 4. Bi napisu come to the dark side, pa si že tm, s tanovim telefonom. :mrgreen:
  Sej se navadš, če ti pa kej na telefonu ne sede, ga pa na novo naložiš in se potem sam odločaš katere aplikacije boš imel sploh inštalirane… 😉

 5. Glede kamer je tako, da sicer ne vem, kaj počnejo na teh telefonih ampak nokia n95 je imela manj mega pisklov kot sedanji telefon, slike z nokie pa so bile 1000x lepše in boljše kvalitetnejše.

 6. @Chemfusion Snowboard! Evo. To je. :mrgreen: Zdi se mi, da je meni nekako uspelo onemogočit tisti FB-shit. Sicer ne vem kako, ampak ga nimam več nikjer na telefonu. Na Androidu je recimo trapast tudi Google, ki ti v imenik na vsak način hoče dodati ljudi iz Gmaila. Butelj. Tehnologija na splošno je itak nazadovala, prodajajo jo pa, kot da bi bila čudež iz 23. stoletja.

  @Sakir Vrečt na tovarniške nastavitve sploh ni problem, to je res. Itak se da pa naknadno brisat reči. Problem je samo, če kdo ne ve kako to gre in že na začetku vpiše vsa uporabniška imena in gesla v telefon, potem pa… :mrgreen:

  @nmohoric Tista žverca je imela res dobro ločljivost. Res, da je bila sama kamera počasna in neodzivna (Symbian ftw!), ampak ko je slika padla, je bila pa kvalitetna. :mrgreen:

 7. Ej, pa so me ljudje čudno gledali, ko sem kupil S Galaxy S1 in še sedaj trdim, da je bila Nokia N95 8gb veliko boljša izbira!
  Imela je prav tako 5mpx fotoaparat in še fleš!!
  Pa telefon je delal bolj tekoče in brez težav 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja